DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA 28. novembrī rīkos daudzveidīgu protesta akciju pie Saeimas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) 2019. gada 28. novembrī plkst. 11.00 rīkos daudzveidīgu protesta akciju pie Saeimas. Protestu laikā ir plānots skaidrot, kādēļ vēlētājiem pienācis laiks novērtēt 13. Saeimas darbu. Pēc tam uz Centrālo vēlēšanu komisiju kopīgi tiks nogādāts LVSADA ierosinājums rīkot tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu. Darba sanāksmē 21. novembrī atbalstu protesta akcijas rīkošanai izteica pārstāvji no Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Jauno ārstu asociācijas, Latvijas Māsu asociācijas, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas. Atbalstu protesta akcijai ir apstiprinājusi arī Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienība.

Latvijas Republikas Satversme dod vēlētājiem tiesību ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Šī tiesība vienlaikus nozīmē pienākumu rīkoties, ja Saeimas rīcība un attieksme pret tautu rada bažas. Pildot pienākumu, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība 2019. gada 19. novembrī nolēma rosināt nobalsošanu par Latvijas Republikas 13. Saeimas (turpmāk – 13. Saeima) atsaukšanu. Ikvienam ir tiesības zināt, kāpēc!

Pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe ir viens no valsts stūrakmeņiem. Diemžēl gan veselības aprūpes pieejamības, gan priekšlaicīgas mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no sliktākajiem Eiropas Savienībā (ES). Tajā galvenokārt vainojams trūcīgais valsts finansējums veselības aprūpei. Ne velti vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes finansējuma uzlabošanu uzskata par valsts budžeta galveno prioritāti.

Diemžēl, neņemot vērā iepriekš minēto, 13. Saeima 2019. gada 13. novembrī ir pieņēmusi likumus par valsts budžetu, kas paredz turpmākajos gados nevis uzlabot, bet gan pasliktināt valsts finansējumu veselības aprūpei un klaji ignorē arī likumā nostiprinātās garantijas par darba samaksas pieaugumu nozarē. LVSADA ieskatā šāda Saeimas rīcība kaitē Latvijas valstij.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība par LVSADA ierosinājumu oficiāli lems valdes sēdē 27. novembrī. Jau iepriekš atbalstu LVSADA protestiem pret Veselības aprūpes finansēšanas likuma nepildīšanu ir paudusi Eiropas Sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrību federācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI