DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Izstāde “Sapere aude! Uzdrīksties zināt! Garlībam Merķelim 250”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

28. novembrī plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāva izstāžu zālē tiks atklāta izstāde “Sapere aude! Uzdrīksties zināt! Garlībam Merķelim 250”. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Akadēmisko bibliotēku un aktualizē G. Merķeļa daudzveidīgo veikumu Latvijas kultūrtelpā. Izstāde būs skatāma līdz 2020. gada 21. jūnijam. Ieeja bez maksas. 

Literāts, publicists, izdevējs Garlībs Helvigs Merķelis (Garlieb Helwig Merkel, 1769–1850) ir ikoniska Latvijas kultūrvēstures figūra, viņš ir devis nepārvērtējamu ieguldījumu latviešu kultūras un pašapzināšanās procesos.

Vislabāk zināms ir Merķeļa pirmais literārais darbs “Latvieši”, kas kļuva par sensāciju un radīja radikāli pretējus vērtējumus. Viņa uzskatu ietekmei ir liela nozīme dzimtbūšanas atcelšanas procesā Igaunijā (1816) un Vidzemē (1819). Mūsdienās mazāk zināma ir Merķeļa sekmīgā darbība 42 gadu garumā vācu valodā izdotajā presē Vācijā un Latvijas teritorijā: publicistikā, žurnālistikā, literatūras un teātra kritikā, izdevējdarbībā, kas ļauj viņu uzskatīt par vienu no ievērojamākajiem Berlīnes un Rīgas žurnālistiem. Merķelis aktīvi darbojies arī propagandas jomā un 10 gadus (1805–1815) veltījis kā ideoloģijas programmai pret Napoleonu, tā arī 1812. gada karadarbības atspoguļojumam presē. Merķelis ir viens no industrializācijas laikmeta pionieriem Latvijā. Viņš dzīvi interesējies par jaunākajiem tehnikas sasniegumiem un lauksaimniecību, mudinot ieviest jaunas pārstrādes tehnoloģijas un jaunas lauksaimniecības kultūras. Izstāde atklāj Merķeļa literārās un sabiedriskās darbības daudzveidību, kā arī viņa pretrunu pilno un sarežģīto personību.

Lielākā daļa ar Merķeļa personību saistīto materiālu atrodas LU Akadēmiskās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā.

Izstāde tiks atklāta starptautiskas zinātniskas konferences “Garlībam Merķelim – 250” ietvaros, kas no 27. līdz 29. novembrim norisināsies LNB Ziedoņa zālē.

Izstādes idejas un tekstu autore: Aija Taimiņa

Satura eksperts: Pauls Daija

Projekta vadītāja: Kristīne Liniņa

Dizaina koncepcija: Tatjana Raičiņeca, Kristīne Liniņa

Dizains: Tatjana Raičiņeca

Izstādes iekārtotāji: Ainārs Egle, Dzintars Volmanis, Jevgenijs Sisojevs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI