DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pūce: kaimiņvalstis izvērtē iespēju pārņemt Latvijas pieredzi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 21. līdz 22. novembrim Tāgeperā notiek par reģionālās attīstības jautājumiem atbildīgo Baltijas valstu ministru sanāksme, kurā tiks pārrunāta valstu pieredze reģionālās un vietējās pārvaldes darbības uzlabošanas, uzņēmējdarbības veicināšanas reģionos un atbalsta mehānismu demogrāfijas izaicinājumu risināšanai jomā.

Baltijas valstu ministru sanāksmes mērķis ir pieredzes apmaiņa un sadarbības stiprināšana reģionālajā attīstībā, lai Latvijai, Lietuvai un Igaunijai sadarbojoties, Baltijas reģions kļūtu arvien nozīmīgāks reģionālās attīstības jomā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce: “Baltijas valstīm ir kopīgi izaicinājumi reģionālā attīstībā, šī sanāksme ir iespēja dalīties ar labāko pieredzi par uzņēmējdarbības atbalsta nodrošināšanu un iespējamiem risinājumiem, kas piemērojami tām teritorijām, kurās iedzīvotāju skaits samazinās. Mūsu kaimiņu kolēģiem īpaši interesanta ir Latvijas jau uzkrātā pieredze pašvaldību reformas virzīšanā un uzņēmējdarbības veicināšanas atbalsta programmas reģionos.”

Sanāksmē plānots pārrunāt Baltijas valstu aktualitātes reģionālajā attīstībā, kad pašreizējais Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020.gadam plānošanas periods tuvojas beigām, bet par nākamo ES fondu plānošanas periodu aktīvi tiek diskutēts. Ministri apspriedīs arī kopīgos izaicinājumus, intereses un iespējamos risinājumus attiecībā uz ES fondu 2021.-2027.gadam izmantošanu reģionālās attīstības veicināšanai. Latvijā, īstenojot ES fondu 2014.-2020.gadam projektus uzņēmējdarbības veicināšanai reģionos, pašlaik ir radītas ap 1099 jaunas darba vietas un piesaistīti ap 140 miljonu EUR privātu ieguldījumu. Šāda atbalsta projektus ir būtiski īstenot arī nākotnē, jo tie veicina labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi reģionos, sagatavojot vietu uzņēmējiem un ceļot to produktivitāti. Līdztekus nākotnē ir būtiski sniegt atbalstu cilvēkkapitāla piesaistei reģionos, kā arī pakalpojumu efektivitātes uzlabošanai reģionos atbilstoši demogrāfiskajiem izaicinājumiem.

Ministri diskutēs arī par atbalsta pasākumiem reģionu attīstībai, ņemot vērā demogrāfiskās izmaiņas reģionos. Reģionālās attīstības izaicinājumi un nepieciešamība pielāgot pakalpojumu tīklu iedzīvotāju skaita izmaiņām konkrētās teritorijās, uzlabojot to efektivitāti un pieejamību, nosaka, ka būtiski ir rast inovatīvus, nebijušus risinājumus un alternatīvus atbalsta veidus publiskās pārvaldes darbībai un sniegto pakalpojumu efektīvai īstenošanai, kā arī teritorijās esošo aktuālāko izaicinājumu pārvarēšanai un konkurētspējas celšanai.

Ministrs Juris Pūce sanāksmē plāno dalīties ar Latvijas pieredzi administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā un iecerēm attiecībā uz reģionālā pārvaldes līmeņa darbības pilnveidošanu, it sevišķi teritoriālās “saraušanās” (iedzīvotāju skaita samazināšanās), adaptācijas un uzņēmējdarbības veicināšanas kontekstā.

Par reģionālās attīstības jautājumiem atbildīgo Baltijas valstu ministru sanāksme notiek vienreiz gadā un tajā piedalās ministri un viņu delegācijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Nākamgad sanāksme notiks Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI