DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Notiks diskusija par risinājumiem, kā Latvijā mazināt nabadzību un nevienlīdzību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 9. decembrī, plkst. 14.00-16.00 Latvijas Bankā notiks ekspertu saruna "Ar valsts budžeta svirām pret nabadzību un nevienlīdzību".

Ekspertu sarunā ar nozares speciālistiem, Eiropas un Latvijas līmeņa politikas lēmējiem tiks meklēti efektīvākie politikas instrumenti, kā risināt Latvijā aktuālu problēmu – augsto nabadzības līmeni un būtisko nevienlīdzību sabiedrībā.

Diskusijā tiks meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kādi līdzekļi ir valsts budžeta veidotājiem nevienlīdzības un nabadzības mazināšanai? Kas labs un kas labojams ir esošajā nodokļu un pabalstu sistēmā?
  • Kādi ir nodokļu sistēmas "viltusdraugi", kas izskatās sociāli patīkami, bet patiesībā padara sabiedrību nevienlīdzīgāku vai izmaksā pārāk dārgi, nesniedzot vēlamo rezultātu?
  • Kā aizlāpīt caurumus budžeta kabatā, lai sekmīgāk cīnītos ar ienākumu nevienlīdzību un nabadzību?
  • Vai nevienlīdzība nozīmē to pašu, ko nabadzība, un vai to mazināšanai izmantojamie instrumenti pārklājas?

Ekspertu sarunas sākumā Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste sniegs ievadprezentāciju, kurā iezīmēs aktuālo situāciju Latvijā nabadzības un nevienlīdzības jomā, salīdzinās Latvijas rādītājus ar citu Eiropas valstu sniegumu, analizēs dažādu politikas instrumentu efektivitāti.

Pēc tam Latvijas Bankas padomes locekļa Mārtiņa Kazāka vadītā ekspertu diskusijā tiks meklēti labākie risinājumi, kā Latvijā mazināt nabadzību un nevienlīdzību. Diskusijā piedalīsies Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks, sociālās politikas analītiķe Ruta Zilvere un Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta (DG ECFIN) ekonomikas analītiķis Ingars Zustrups. Sarunā plānots plaši iesaistīt arī pasākuma viesus, tostarp atzītus ekspertus sociālās politikas jomā un politiķus – lēmumu pieņēmējus.

Nabadzības risks, kam pakļauti daudzi, un ienākumu nevienlīdzība ir aktuāla rūpju tēma daudzviet pasaulē. Arī Latvijā. Ienākumu sadalījums pie mums ir viens no nevienlīdzīgākajiem Eiropas Savienībā, un arī nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju skaits ir ievērojams.

Nabadzība un nevienlīdzība var būtiski ietekmēt tautsaimniecības attīstību, tai skaitā darba tirgus funkcionēšanu un darba ražīguma dinamiku ilgākā laika periodā, kā arī traucēt centrālās bankas monetārās politikas transmisijai – pārnesei no naudas cenas un pieejamības uz tautsaimniecības izaugsmi un cenu stabilitāti.

Tādēļ apsveicami, ka ekonomisti un politiķi arvien intensīvāk meklē risinājumus. Pēdējo pāris gadu laikā izskanējuši dažādi priekšlikumi – no vispārējā pamatienākuma ieviešanas līdz zemākiem nodokļiem Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

Mediji aicināti klātienē apmeklēt ekspertu sarunu "Ar valsts budžeta svirām pret nabadzību un nevienlīdzību", kas notiks 9. decembrī plkst. 14.00–16.00 Latvijas Bankas Zelta zālē K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā. Tiešraide – vietnē makroekonomika.lv.

Ieskats iepriekšējās ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem – https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI