DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Rīgas dome
Izglītības, kultūras un sporta departaments
13. novembrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Valsts svētku laikā Rīgā mirdzēs gaismas instalācija “Latvijas zvaigznājs”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzīmējot Latvijas Republikas Proklamēšanas dienu, Rīgā mirdzēs gaismas instalācija “Latvijas zvaigznājs”, kas būs apskatāma Brīvības bulvāra liepu alejā līdz 2020. gada 20.janvārim. Gaismas instalāciju veidojuši mākslinieks Atis Izands un vides dizainere Ligita Breģe.

“Instalācija atspoguļo Latvijas valsts dibināšanas brīža zvaigžņu stāvokli virs Rīgas ar 27 rudenim raksturīgajiem zvaigznājiem, kas pilnībā bija redzami nozīmīgajā brīdī. Sadalot debesu jumu ziemeļu austrumu virzienā paralēli Brīvības ielas virzienam, ir veidots secīgs zvaigznāju izvietojums. Pēc šī principa izkārtotie zvaigznāji liepu alejā veido simbolisku zvaigžņu ceļu, iezīmējot kustības asi no Brīvības pieminekļa virzienā uz vides objektu “Goda vārti” un radot emocionāli interaktīvu vidi, kas iedarbojas uz vērotāju”, saka viens no gaismas instalācijas autoriem, mākslinieks Atis Izands.

“Gaismas instalācijas zvaigznāji ir atgādinājums par nezināmajiem kosmosa spēkiem, kas ietekmē dažādus notikumus un mūsu ikdienu. Simtgades kontekstā vēlamies gan atskatīties uz pagātni, gan paredzēt nākotni, tāpēc meditatīvā pastaigā pa Brīvības bulvāra aleju zem mirgojošajiem zvaigznājiem, cilvēkiem ir iespēja aizdomāties par to, cik daudz simt gadu laikā ir paveikts Latvijas attīstīšanai, kādu vēlamies redzēt tās nākotni un kādus vēlamies redzēt sevi pašus”, raksturojot gaismas instalācijas ideju, saka tās veidotāji.

Līdztekus gaismas instalācijai “Latvijas zvaigznājs” valsts svētku laikā pilsētā ir izvietoti Latvijas valsts karogi, zālienos vairāku ielu krustojumos – vides objekti “Karogkonstrukcijas” un “Karogi virpulī”, pilsētas kanālā būs skatāmi “Ugunsziedi” un “Plūstošie raksti”, Bastejkalnā svētku noskaņu radīs dzīvās uguns instalācijas “Uguns stabi” un “Latvju cimdi”. Arī vides mākslas objektā “Goda vārti” novembrī redzams patriotiskas noskaņas vēstījums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI