DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Latviju apmeklēja ES dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla PES vadītājs J. Kopfs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

6.novembrī Latviju apmeklēja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla PES valdes priekšsēdētājs Johanness Kopfs (Johannes Kopf) . Viesojoties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), viņš tikās ar Baltijas valstu nodarbinātības dienestu ikgadējās sanāksmes “Stratēģiskā vadība un digitalizācija nodarbinātības dienestā” dalībniekiem. Savā uzrunā J.Kopfs  uzsvēra ES valstu nodarbinātības dienestu reģionālās sadarbības un pieredzes apmaiņas nozīmi, kā piemēru izceļot sadarbību starp vāciski runājošo valstu nodarbinātības dienestiem. Svarīgi ir precīzi zināt, kādas prasmes nepieciešamas  mūsdienu darba tirgū un rast kopīgus risinājumus izaicinājumiem, kurus nosaka gan straujā tehnoloģiju attīstība, gan darbaspēka migrācijas procesi, tostarp nepieciešamība darba tirgū integrēt darbaspēku no trešajām valstīm, gan globālās klimata izmaiņas, kas netieši varētu ietekmēt arī darba tirgu.

Baltijas valstu nodarbinātības dienestu ikgadējā sanāksme “Stratēģiskā vadība un digitalizācija nodarbinātības dienestā” norisinājās  6. un 7.novembrī Rīgā. Atklājot pasākumu, NVA direktore, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla PES valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Evita Simsone iepazīstināja semināra dalībniekus ar situāciju Latvijas darba tirgū un uzsvēra  Baltijas valstu sadarbības nozīmi, ņemot vērā mūsu ciešās ekonomiskās saiknes un līdzīgus uzdevumus un izaicinājumus, ar kuriem nodarbinātības dienesti saskaras visas trīs Baltijas valstis.

Mācību pirmajā dienā uzņēmuma “Tilde” Biznesa attīstības direktors Kaspars Kauliņš iepazīstināja semināra dalībniekus ar mākslīgā intelekta tehnoloģiju "virtuālie asistenti", runas atpazīšanas un mašīntulkošanas pielietojuma iespējām publiskajā pārvaldē gan Baltijas valstīs, gan Eiropas Savienībā. Savukārt akciju sabiedrības “RB Rail” reģionālais vadītājs Latvijā Ģirts Bramans informēja par projektu “Rail Baltica” un kopīgiem izaicinājumiem Baltijas valstīm darbaspēka nodrošināšanai šī projekta ietvaros. Mācību dalībnieki tika iepazīstināti arī ar Valsts darba inspekcijas (VDI) pakalpojumiem e-vidē un rīkiem, par kuriem stāstīja VDI Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisāne, piedāvājot iespēju aplūkot darba vidi, izmantojot virtuālās brilles.

Mācību otrajā darba dienā tika apspriesti 2020.gadā plānotie Baltijas valstu nodarbinātības dienestu sadarbības pasākumi, notika pieredzes apmaiņa  stratēģijas un mērķu izstrādes jautājumos, kā arī viesošanās NVA Rīgas reģionālajā filiālē, lai gūtu priekšstatu par NVA darbības praktisko pusi un klientu apkalpošanu.

Savstarpējās mācībās piedalījās Igaunijas bezdarba apdrošināšanas fonda informācijas sistēmu pakalpojumu vadītāja Mari Veli (Mari Väli), Prasmju attīstības un karjeras pakalpojumu departamenta vadītāja Kerstina Holande (Kerstin Holland), Lietuvas darba biržas IT attīstības nodaļas vadītājs Dariuss Žalalis (Darius Žalalis), Lietuvas darba biržas Darba tirgus un nodarbinātības politikas ieviešanas departamenta galvenā speciāliste Indre Laučiene, Lietuvas darba biržas Kvalitātes vadības un kontroles nodaļas vadītājs Gitis Darulis (Gytis Darulis), NVA vadības pārstāvji un citi Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nodarbinātības dienestu darbinieki.

Uzziņa: Eiropas Savienības valstu nodarbinātības dienestu tīkls (PES) ir izveidots 2014.gadā ar Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumu par ciešāku sadarbību starp Eiropas valstu nodarbinātības dienestiem. Tīklā darbojas visu Eiropas Savienības dalībvalstu nodarbinātības dienestu vadītāji un Eiropas Komisijas pārstāvji.

Savukārt 2015.gada oktobrī tika parakstīts Baltijas valstu nodarbinātības dienestu sadarbības līgums, kas paredz ciešāku Baltijas valstu nodarbinātības dienestu sadarbību, daloties pieredzē un informācijā, kas saistīta ar nodarbinātības veicināšanu un aktuālajām norisēm darba tirgū. Līguma mērķis - izveidot Baltijas valstu nodarbinātības dienestu partnerību informācijas, kompetenču un labās prakses apmaiņā, kā arī nodarbinātības pakalpojumu jomā. Baltijas valstu nodarbinātības dienesti sadarbojas arī stratēģijas izstrādes, sniegto pakalpojumu efektivitātes un darba tirgus prognozēšanas jomā, notiek informācijas apmaiņa par jaunām darba metodēm, e-pakalpojumu attīstību un moderno tehnoloģiju izmantošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI