DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

2019. gada 21. novembrī stājas spēkā ES un Singapūras nolīgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis šodien ir apstiprinājušas ES un Singapūras tirdzniecības nolīgumu. Tas nozīmē, ka nolīgums stāsies spēkā jau 21. novembrī.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers teica: “Šis ir pirmais Eiropas Savienības divpusējais tirdzniecības nolīgums ar kādu Dienvidaustrumāzijas valsti, un tas ir pamats ciešākām attiecībām starp Eiropu un vienu no pasaules dinamiskākajiem reģioniem. Tas ir vainagojums šīs Komisijas centieniem izveidot tīklu, kas aptver partnerus, kuri apņēmušies īstenot atvērtu, taisnīgu un uz noteikumiem balstītu tirdzniecību. Kopš es 2014. gadā stājos amatā, Eiropas Savienībā ir radīti pieci miljoni jaunu darbvietu, pateicoties ārējai tirdzniecībai, un saistībā ar ārējo tirdzniecību tagad ir nodarbināti 36 miljoni cilvēku. Apvienojumā ar faktu, ka ārējā tirdzniecība veido 35 % no ES IKP, tas liecina par to, cik ārējā tirdzniecība ir svarīga Eiropas labklājībai.”

Tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma sacīja: “Mūsu tirdzniecības nolīgums ar Singapūru ir vēl viens pierādījums mūsu apņēmībai īstenot taisnīgu un uz noteikumiem balstītu tirdzniecību. Ieguvēji no nolīguma būs darba ņēmēji, lauksaimnieki un visdažādākā lieluma uzņēmumi gan šeit, gan Singapūrā. Nolīgumā arī ietvertas stingras klauzulas par cilvēktiesību, darba tiesību un vides aizsardzību. Šis nolīgums nozīmē to, ka pēdējos piecos gados mēs esam noslēguši 16 ES tirdzniecības nolīgumus. Tādējādi kopsummā ir noslēgti 42 tirdzniecības nolīgumi ar 73 partneriem, aptverot trešdaļu no ES kopējā ārējās tirdzniecības apjoma. Tas ir lielākais šāda veida tīkls pasaulē.”

Singapūra ir lielākā ES tirdzniecības partnere Dienvidaustrumāzijas reģionā, un divpusējās preču tirdzniecības kopējā vērtība pārsniedz 53 miljardus eiro, bet pakalpojumu tirdzniecības vērtība veido vēl 51 miljardu eiro. Vairāk nekā 10 000 ES uzņēmumu veic uzņēmējdarbību Singapūrā un izmanto to par platformu darbībai visā Klusā okeāna reģionā. Singapūra ir arī nozīmīgākā vieta Eiropas ieguldījumiem Āzijā, un ieguldījumi starp ES un Singapūru pēdējo gadu laikā ir strauji pieauguši, proti, divpusējie uzkrātie ieguldījumi kopā 2017. gadā sasniedza 344 miljardus eiro.

Saskaņā ar tirdzniecības nolīgumu Singapūra atcels visus atlikušos tarifus ES ražojumiem. Nolīgums arī paredz jaunas iespējas ES pakalpojumu sniedzējiem, cita starpā tādās nozarēs kā telesakari, vides pakalpojumi, inženierzinātnes, skaitļošana un jūras transports. Turklāt tas padarīs darījumdarbības vidi paredzamāku. Pateicoties nolīgumam, tiks arī nodrošināta 190 slavenu Eiropas pārtikas produktu un dzērienu (tā dēvēto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu) tiesiskā aizsardzība. Singapūra jau tagad ir trešais lielākais galamērķis šādu Eiropas delikatešu eksportam. Singapūra ir arī piekritusi novērst tirdzniecības šķēršļus, kas nav tarifi, būtiskās nozarēs, piemēram, atzīstot ES vieglo automobiļu un daudzu elektronisko ierīču drošuma pārbaudes un pieņemot marķējumu, kuru ES uzņēmumi izmanto tekstilizstrādājumiem.

ES un Singapūra ir arī noslēgušas ieguldījumu aizsardzības nolīgumu, kas varēs stāties spēkā pēc tam, kad to būs ratificējušas visas ES dalībvalstis saskaņā ar savām iekšējām procedūrām.

Plašākai informācijai

Informatīvs paziņojums: Galvenie elementi ES un Singapūras tirdzniecības nolīgumā un ieguldījumu nolīgumā

Tematiskās faktu lapas

To ES uzņēmumu karte, kuri veic darījumus ar Singapūru

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI