DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts vērtības

Kara muzejā pulcēsies Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru tuvinieki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lāčplesa Kara ordeņa kavalieri.

Latvijas Kara muzeja krājumā pašlaik glabājas 32 Lāčplēša Kara ordeņi un 18 Lāčplēša Kara ordeņa diplomi, kas ir vislielākā Lāčplēša Kara ordeņu kolekcija Latvijā. Tieši tādēļ Latvijas Kara muzejs nolēma atjaunot tradīciju un aicināt kopā ,,lāčplēšu” tuviniekus.

2019.gada 9.novembrī organizētais Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru dzimtu saiets būs vērienīgākais Latvijas Kara muzeja un arī Latvijas vēsturē. Pasākumā tiks pārstāvētas vairāk kā 100 Lāčplēša kara ordeņa kavalieru dzimtas. Uz saietu pulcēsies ap ,,Lāčplēšu" 300 tuvinieki.

Starp saieta dalībniekiem būs ievērojams skaits - ap 50 -  Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru bērni, kas sasnieguši 80 un 90 gadu slieksni. Dažas dzimtas būs pārstāvētas četrās paaudzēs. Ģeogrāfiski būs pārstāvēti visi Latvijas novadi. Vecākai pasākuma dalībniecei būs 93 gadi. Pārstāvētas valstsvīru un  ģenerāļu, kā arī jaunāko virsnieku un  ierindas karavīru dzimtas.

Latvijas Kara muzejs organizē saietu, lai dzimtu pārstāvjiem pateiktos par izturību un gadu desmitiem ilgo savu izcilo tuvinieku piemiņas glabāšanu. Zināms, ka okupāciju laikā Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri un viņu ģimenes bija apdraudētākā sabiedrības daļa, kuras smagi cieta no represijām, tādēļ daudzām dzimtām nav turpinājuma.

Pasākuma sākums 13.00

Pasākuma laikā saieta dalībniekus uzrunās aizsardzības ministrs Artis Pabriks , īpašu vēstījumu - stiprinājuma vārdus Lāčplēša Ordeņa kavalieru bērniem un mazbērniem sagatavojis Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Pasākums tiks veidots kā koncertuzvedums , bet turpināsies ar saviesīgām sarunām pie kafijas gala un muzeja jaunāko ekspozīciju apskates.

Piezīme.

Latvijā un ārzemēs vairs nav neviena dzīva Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera vai Neatkarības kara dalībnieka. Pēdējais Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris Arvīds Arveds Lauris mira ASV 2003. gada augustā.

Apmeklētāju ievērībai !

Ņemot vērā lielo saieta dalībnieku skaitu un viņu cienījamo vecumu, Latvijas Kara muzejs pārējiem apmeklētājiem 9. novembrī būs slēgts , bet pie Pulvertorņa būs iespēja aplūkot  militārās tehnikas un ekipējuma izstādi.

Par ordeni

Lāčplēša Kara ordenis dibināts 1919. g. 11. novembrī - Latvijas atbrīvošanas slavenākajā cīņas dienā.   Šī ordeņa devīze: "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra vienīgi par kara nopelniem un tikai tam, kas izpildījis savu pienākumu pret valsti ar ārkārtīgi grūtiem un izciliem varoņdarbiem - par godu un slavu Latvijai, tam, kas, nāves briesmas nicinādams, apzinīgi un pašaizliedzīgi grūtībās dodoties, izdarījis savrupu un ar pilnām sekmēm izcilu varoņdarbu, kurš devis nepārprotamu labumu valsts drošībai.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI