DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LNKC projektā “Ko stāsta tautastērps” radītie darbi būs apskatāmi izstādē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tikai mēnesi – no 13. novembra līdz 13. decembrim – Ogres Mākslas skolā būs apskatāma Latvijas mākslas skolu audzēkņu veidota izstāde “Dārgumi: Ko stāsta tautastērps”, kas ir noslēdzošais posms Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pērn uzsāktajā projektā “Ko stāsta tautastērps”. Izstāde būs atvērta bez maksas visiem interesentiem Ogres Mākslas skolas telpās Ogrē, Brīvības ielā 11.

“Šis projekts ir mēģinājums pieslēgt mākslas izglītības procesā dažkārt iztrūkstošu, bet ļoti būtisku aspektu – tēmas izpēti. Mēs vēlējāmies ieinteresēt mākslas skolu audzēkņus nevis vienkārši radīt darbus saskaņā ar pieaugušo iedotu tematu, bet ļaut viņiem izzināt un pētīt savu dzimtu tautastērpu stāstus, lai tos transformētu jaunā, mūsdienīgā veidā,” stāsta LNKC mākslas izglītības eksperte un izstādes kuratore Ilze Kupča.

Konkursa pirmajā kārtā pērnā gada oktobrī mākslas skolu audzēkņi iesūtīja LNKC savus izpētes darbu aprakstus, kurus pēc tam mentora vadībā attīstīja jaunrades darbos. Tieši profesionāla mākslinieka vai mākslas skolotāja atbalsts jaunrades procesā palīdzējis jauniešiem paplašināt savas varēšanas robežas un celt darbu māksliniecisko kvalitāti. Izstāde parāda, kā tautastērpa pētīšana palīdz ieraudzīt citu cilvēku dzīves, vēsturi, domāt par sevi un Latviju. Visus darbus vieno katra autora izceltais  notikums savas dzimtas dzīvē vai paša pieredzētais.

Izstādes dizainu veidojis scenogrāfs Artūrs Arnis, un ekspozīcijā iekļauti deviņi darbi, ko radījuši 16 jaunieši no kopumā 6 mākslas skolām – Ogres mākslas skolas, Aizputes mākslas skolas, Latgales priekšpilsētas mūzikas un mākslas skolas, Jēkabpils mākslas skolas, Alsungas Mūzikas skolas un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas.

Projekta “Ko stāsta tautastērps” ietvaros LNKC aicina mākslas skolu pedagogus uz semināru par kultūras mantojuma tēmu iekļaušanu mācību procesā, kas norisināsies 2019. gada 29. novembrī plkst. 11:00 Ogres Mākslas skolā. LNKC aicina skolas pieteikties dalībai seminārā ne tikai kā klausītājiem, bet arī dalīties pieredzē (ap 15 minūšu prezentācijās) par kultūras mantojuma tēmu mācību uzdevumos, izpētes projektos un audzēkņu mākslas darbos. Pieteikumus dalībai seminārā lūdzam sūtīt uz e-pasta adresi: ilze.kupca@lnkc.gov.lv līdz 11. novembrim.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI