DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas un Baltkrievijas dzelzceļi ciešāk sadarbosies jaunu kravu veidu piesaistē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas un Baltkrievijas dzelzceļu uzņēmumi vienojušies par ciešākas sadarbības veicināšanu, lai piesaistītu jaunus kravu veidus, kā arī izstrādātu jaunus loģistikas piedāvājumus esošajiem un potenciālajiem klientiem. Šāda vienošanās panākta, VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājam Mārim Kleinbergam 6.novembrī tiekoties ar Baltkrievijas dzelzceļa vadītāju Vladimiru Morozovu.

Dzelzceļa uzņēmumu vadītāju tikšanās laikā pārrunāti līdzšinējie rezultāti kravu pārvadājumu jomā un iespējamie risinājumu pārvadājumu apjoma palielināšanai. Puses vienojās ciešāk sadarboties arī mārketinga jomā, lai piesaistītu jaunas kravas, diversificētu kravu bāzi, kā arī izstrādātu jaunus loģistikas piedāvājumus un konkurētspējīgu tarifu politiku.

Šī gada deviņos mēnešos satiksmē starp Baltkrieviju un Latviju kopumā pārvadāti 18,4 miljoni tonnu kravu, kas ir 83,2% apmērā no pērn šajā periodā pārvadāto kravu apjoma.  Lai gan ir vērojams pārvadāto naftas produktu apjoma samazinājums (deviņos mēnešos pārvadāti 2,6 miljoni tonnu), būtisks pieaugums ir bijis kokmateriālu kravu pārvadājumos - tas deviņu mēnešu periodā ir par 34,6% lielāks nekā 2018.gada deviņos mēnešos.

Savukārt ar konteinervilcienu "ZUBR" šī gada deviņos mēnešos ir pārvadāti 4,9 tūkstoši konteineru, kas ir sasnieguši 88,5% apmēru, salīdzinājumā ar šo periodu 2018.gadā. Tranzītpārvadājumos caur Baltkrieviju uz Latviju un atpakaļ ir pārvadāti 13 miljoni tonnu. Tranzītā pārsvarā tiek vestas akmeņogles, naftas produkti, graudi un melnais metāls. Tikmēr ar ekspresvilcienu Minska-Rīga šogad Baltkrievija uz Rīgu nosūtījusi 6928 vagonus, savukārt no Rīgas uz Minsku vesti 19 365 vagoni.

Tikšanās laikā pārrunāti arīdzan pasažieru pārvadājumu rezultāti šajā gadā, un līdzšinējā tendence liecina par pasažieru skaita palielināšanos. Proti, šī gada deviņos mēnešos satiksmē starp Minsku un Rīgu kopumā ir pārvadāti 15,5 tūkstoši pasažieru, kas ir par 15,3% vairāk nekā pērn šajā laika periodā.  Abu dzelzceļa uzņēmumu vadība vienojās, ka ir nepieciešams strādāt pie pasažieru skaita palielināšanas, tostarp padarot pārvadājumus ar vilcienu konkurētspējīgākus un pasažieriem ērtākus. Tā būtu gan būtu ciešāka sadarbība ar tūrisma kompānijām, gan arī kombinēto transporta biļešu piedāvājuma izstrāde, lai tūristi varētu savlaicīgi saplānot ceļojumu ar dažādiem transporta veidiem un iegādāties nepieciešamos ceļojuma dokumentus. Tāpat plānots meklēt risinājumus, lai pasažieriem brauciens ar vilcienu starp abām galvaspilsētām būtu ātrāks.

Ņemot vērā, ka 2021.gada pavasarī Rīgā un Minskā norisināsies Pasaules hokeja čempionāts vīriešiem, LDz un Baltkrievijas dzelzceļš sadarbosies, lai nodrošinātu līdzjutējiem ērtu satiksmi starp abu valstu galvaspilsētām. Šim nolūkam plānots izstrādāt speciālu vilcienu kursēšanas grafiku. Darbs pie šī jautājuma turpināsies, sagatavojot vilcienu kustības grafiku 2020./2021.gadam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI