DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Noslēdzas VARAM semināru cikls par zaļā iepirkuma piemērošanu publiskajos iepirkumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar semināru “Zaļā iepirkuma piemērošana būvniecības un iekštelpu apgaismojuma iepirkumiem” noslēdzas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) organizētais četru semināru cikls par zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) piemērošanu publiskajos iepirkumos.

Semināram reģistrējies rekordliels dalībnieku skaits – 190, norises vieta Rīga, Latvijas Universitātes Dabas māja. Semināra sākums plkst. 10.00, to varēs vērot arī tiešsaistē VARAM interneta vietnē: http://www.varam.gov.lv/lat/video_tiesraide

Seminārā padziļināti tiks apskatītas aktualitātes ZPI regulējumā, piemērošanā praksē, izvērtēšanas kritērijos, procesa organizācijā un citi nozīmīgi jautājumi. Tāpat, tiks analizēta uzņēmumu praktiskā pieredze, kā arī norisināsies paneļdiskusija par ZPI kritēriju integrēšanu iepirkuma dokumentācijā.

VARAM organizēja vairāku semināru ciklu, kuros tika analizēta līdzšinējā ZPI piemērošanas pieredze, un semināru praktiskajā daļā tika diskutēts par ZPI piemērošanas praksi un nepieciešamajām izmaiņām prasībās un kritērijos. VARAM ir uzsākusi darbu pie 2017. gadā pieņemto Ministru kabineta noteikumu Nr. 353 “Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība” grozījumu veikšanas, lai ietvertu prasībās un kritērijos jaunākos tehnoloģiskos risinājumus, ņemtu vērā līdzšinējā piemērošanas praksē konstatētos trūkumus un, kur iespējams, mazinātu administratīvo slogu.

Konsultējoties ar nozares ekspertiem, tiks izveidoti jauni ZPI kritēriji “Rotaļu laukumiem un sporta laukumiem”, uzsvaru liekot uz pārstrādāto riepu materiālu izmantošanu.

Iepriekšējo semināru videoieraksti pieejami VARAM mājaslapā: 

http://www.varam.gov.lv/lat/darbibas_veidi/zalais_publiskais_iepirkums/

Tie notika:

  • 15.oktobrī Jūrmalā – Zaļā iepirkuma piemērošana ceļu būves, āra sporta laukumu un āra apgaismojuma iepirkumiem;
  • 23.oktobrī Siguldā – Zaļā iepirkuma piemērošana pārtikas iegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem
  • 29. oktobrī Olainē – Zaļā iepirkuma piemērošana mēbeļu, tekstilpreču un tīrīšanas līdzekļu iepirkumiem.

ZPI ir process, kura ietvaros valsts un pašvaldības iestādes cenšas iepirkt preces un pakalpojumus ar iespējami mazāku ietekmi uz vidi, ņemot vērā dzīves cikla izmaksas produktiem vai pakalpojumiem, kas samazina ietekmi uz vidi, veicina sociālus uzlabojumus un panāk ietaupījumus budžetā.

Latvijā publiskais iepirkums veido ~17% no iekšzemes kopprodukta. ZPI ir viens no Eiropas Savienības vides, klimata un enerģijas politikas prioritārajiem instrumentiem, un vides nosacījumu iekļaušana iepirkumu specifikācijās kļūst prioritārs uzdevums arī Latvijā.

Normatīvā regulējuma ieviešana zaļajam publiskajam iepirkumam ir sekmējusi tā īpatsvara pieaugumu gan finansiālā izteiksmē 2018.gadā sasniedzot 18,3% (2017.g. 12 %), gan arī pēc iepirkumu skaita, sasniedzot 11% (2017.g. 7%).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI