DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Biznesa forumā “Cilvēks – veiksmes faktors” diskutē par darbaspēka pieejamību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Darbaspēka pieejamība un kvalifikācija jau ilgāku laika posmu ir atkarīga no uzņēmēju spējas nodrošināt nepieciešamās apmācības un kvalifikācijas celšanu, nepaļaujoties uz to, ka izdosies atrast piemērotu darbinieku. Tas tika konstatēts ekspertu diskusijā Zemgales biznesa forumā “Cilvēks – veiksmes faktors”.

Biznesa forumu rīkoja Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas domi un banku Citadele. Ar atklāšanas uzrunām uzstājās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps un LTRK prezidents Aigars Rostovskis, savukārt par Finanšu ministrijas aktualitātēm pastāstīja finanšu ministra padomnieks Leonīds Salcevičs.

Ar prezentāciju par Latvijas ekonomikas aktualitātēm uzstājās bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, kurš norādīja, ka pašreiz ne tikai mūsu valsts, bet visas pasaules ekonomikas izaugsme sāk bremzēties. Vissmagāk Latvijā cietušas divas jomas – finanšu un loģistikas pakalpojumi. Ekonomists norādīja, ka būtiskas problēmas rada tranzīta kravu nodrošināšana, kas nokritusies līdz 2000.gada līmenim, kas liecina par to, ka stratēģiski pieņemti nepareizi politiskie lēmumi, kuru sekas pašreiz izjūtam. Tāpat slikti plānotas finansējuma pieejamības dēļ un Eiropas Savienības fondu ietekme nākamgad sāks radīt arvien jaunas problēmas būvniecības nozarei.

 Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš klātesošos iepazīstināja ar jaunākā Latvijas barometra rezultātiem, kur iedzīvotāju noskaņojums gandrīz visos rādītājos pēdējos divus mēnešus turpina pasliktināties, radot arvien lielāku pesimismu pēc samērā pozitīvas vasaras.

Savukārt domnīcas Certus pārstāvis Juris Grīnvalds uzstājās ar prezentāciju “Biznesa digitālā transformācija kā instruments darbaspēka produktivitātes palielināšanai”. Viņš norādīja, ka, lai gan Latvijas uzņēmēji savu digitalizāciju novērtē kā labu, patiesībā mēs krietni jeb par 17% atpaliekam no Eiropas vidējā rādītāja, par ko pierāda produktivitātes rādītājiem. J.Grīnvalds arī norādīja, ka digitālā transformācija ir līdzeklis, lai risinātu arī darbaspēka trūkuma problēmu.

Paneļdiskusijā par reģiona uzņēmējdarbības attīstības iespējām, darbaspēka pieejamību, produktivitātes veicināšanu piedalījās A.Kraps, M.Āboliņš. A.Kaktiņš. J.Grīnvalds, L.Salcēvičs un LTRK viceprezidente E.Rītiņa. Klātesošie vienojās, ka viena no lielākajām problēmām ir stratēģiskās plānošanas trūkums dažādās jomās. Pirmkārt, problēmas sagādā izglītības sistēma, jo bieži vien jaunieši apgūst tādas prasmes, kas tirgū nav pieprasītas. Tāpat arī svarīgi domāt par mūžizglītību, lai spētu pielāgoties jaunākajām prasībām, apgūtu tehnoloģijas un tādējādi arī nodrošinātu sevi ar labu darbu.

Tāpat eksperti pārrunāja to, ka plānojot valsts attīstību trūkst stratēģiskas pieejas arī dažādu reformu realizēšanā, piemēram, administratīvi teritoriālo reformu. J.Grīnvalsts norādīja, ka bieži vien pašvaldības nevēlas savā teritorijā uzņēmumus, jo nav izveidoti instrumenti, lai vietvaldes būtu motivētas piesaistīt un noturēt biznesu. Viņš sacīja, ka nepieciešams izveidot sistēmu, kur novadi būtu ieinteresēti, ka pie viņiem attīstās komercdarbība, tādējādi radot darba vietas. Lai risinātu motivācijas problēmu, LTRK uzsākusi diskusijas par nodokļu pārdali, lai pašvaldības saņemtu ne tikai daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, bet arī daļu no uzņēmumu ienākuma nodokļa, kā arī citādi būtu ieinteresētas privāto uzņēmumu esamībai novadā.

Problēma ar piemērotu darbaspēku kļūst arvien izteiktāka, tādēļ uzņēmējiem jākļūst daudz kreatīvākiem, domājot par apmācību programmām topošajiem darbiniekiem, kā arī investējot jaunās iekārtās un tehnoloģijās. Klātesošie bija vienisprātis, ka demogrāfijas problēmas radīs arvien lielākus izaicinājumus, tādēļ nepieciešami valstiski risinājumi, gan paplašinot iespējas esošajiem Latvijas iedzīvotājiem aktīvāk iesaistīties darba tirgū, piemēram, saglabājot vecāku pabalstus un paralēli strādājot, gan arī daudz vairāk iesaistot šeit studējošos ārvalstniekus.

Zemgales biznesa foruma “Cilvēks – veiksmes faktors” dalībniekiem bija iespēja arī noklausīties bankas Citadele prezentāciju par jaunajiem norēķinu veidiem jeb maksājumiem uz mobilā tālruņa numuru, savukārt TET pārstāve pastāstīja par mākslīgā intelekta nozīmi klientu apkalpošanā.

Trešā daļa bija veltīta tēmai “No hobija līdz biznesam”, kur dažādi uzņēmēji dalījās ar savu pieredzi par to, kā no idejas dzimts veiksmīga uzņēmējdarbība. Dziedātājs Rodrigo Fomins stāstīs par savu trauku kolekciju un izveidoto cepli, savukārt “CarGuru” vadītājs Vladimirs Reskājis uzstājās ar prezentāciju “Braucam gudro!”. Pēc tam par savu pieredzi stāstīja #Viedi izveidotājs Arturs Gailītis, bet noslēgumā ar savu dzīvesstāstu par “Blue Shock Race” jeb elektro kartingu radīšanu uzstājās Artis Daugins.

Nākamais biznesa forums notiks Cēsīs jau 29.novembrī. Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par pasākuma programmu www.chamber.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI