DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Aptuveni 40% autovadītāji Latvijā ir pārvadājuši bērnu bez autosēdeklīša

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas informatīvās kampaņas “Piesprādzē pareizi – čiks un viss!” ietvaros veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vismaz 40% autovadītāji vienu vai vairākas reizes ir pārvadājuši automašīnā bērnu bez autosēdeklīša vai paliktņa. Kampaņas laikā tika atgādināts pieaugušajiem, ka svarīgi ir ne tikai lietot vecumam atbilstošu autosēdeklīti un piesprādzēt mazo pasažieri, bet vienmēr pievērst uzmanību tam, vai mēs to darām atbilstoši. Pareizi piesprādzēts bērns var krietni samazināt traumu risku ceļu satiksmes negadījuma laikā.

Oktobrī norisinājās Valsts policijas īstenotā informatīvā kampaņa “Piesprādzē pareizi – čiks un viss!”, kuras mērķis bija vērst uzmanību uz pareizu mazo pasažieru pārvadāšanu automašīnā. Kampaņas laikā Valsts policijas pārstāvji viesojās vairākās Latvijas pilsētās un pastiprināti kontrolēja bērnu sēdeklīšu un drošības jostu lietošanu. Pasākumu laikā Latvijas pilsētās sastaptie vecāki norādīja, ka atbildīgi attiecas pret savu atvašu pārvadāšanu un vienmēr viņus pirms katra brauciena piesprādzē un nodrošina atbilstošu autosēdeklīti vai paliktni.

 Tomēr Valsts policija veiktajās pārbaudēs uz ceļa pārliecinājās, ka vēl joprojām ir gadījumi, kad bērns ir piesprādzēts, bet tam nav nodrošināts vecumam atbilstošs autosēdeklītis vai paliktnis. Šādi gadījumi izplatīti reģionos, kur cilvēki, vedot savu atvasi uz izglītības iestādi, vēlas izpalīdzēt draugam vai kaimiņam un aizved arī viņu atvasi. Savu atvasi vecāki ved atbilstoši drošības noteikumiem, taču paziņu bērnu nē. Tāpat šādi gadījumi ir izplatīti lielajās pilsētās, kur mazais pasažieris tiek vests vien īsu ceļa posmu, tādēļ vecāki nolemj bērnu nemaz nepiesprādzēt.

Kampaņas laikā tika veikta arī aptauja, kuras mērķis bija noskaidrot autovadītāju paradumus, pārvadājot bērnus automašīnā. Aptaujā 23% pieaugušo atzina, ka ne vienmēr izpilda visus drošības pasākumus pirms piesprādzē bērnu, kā, piemēram, nenovelk biezu apģērbu, nenostiprina automašīnā brīvi esošus priekšmetus vai neatslēdz priekšā esošo drošības spilvenu, ja bērns tiek sēdināts autovadītājam blakus krēslā. Pozitīvi ir tas, ka 81% respondentu norāda, ka bērnu nekad nav pārvadājuši iesēdinātu tikai autosēdeklītī – viņi vienmēr arī piesprādzē savu atvasi.

Tāpat vecāki mēdz iegādāties lietotus autosēdeklīšus, lai ietaupītu uz tā iegādi.  Aptaujā to arī apstiprināja 29% pieaugušo. Svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties lietotu autosēdeklīti, jābūt pārliecinātiem par tā lietošanas vēsturi – vai tas kādreiz nav iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā.

Pēc kampaņas laikā īstenotām aktivitātēm un veiktās aptaujas, varam secināt, ka vecāki atbildīgi attiecas pret savu atvašu pārvadāšanu automašīnā. Tomēr Valsts policijas pieredze liecina, ka joprojām notiek negadījumi, kuros cieš bērni, jo viņi nav bijuši piesprādzēti vai nav atradušies bērnu sēdeklītī. Šie gadījumi, diemžēl, ir ikdienišķi, kad no vecāku puses tiek pieļauti it kā izņēmumi, piemēram, īss pārbrauciens vai bērns tiek pārvadāts citā automašīnā. Šāda situācija nav apmierinoša, tādēļ sabiedrībai aizvien no jauna ir jāskaidro bērnu drošības nozīmīgums,” uzsver Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Valsts policija arī turpmāk kontrolēs un uzraudzīs pareizu bērnu pārvadāšanu automašīnās, jo par bērna drošību jādomā vienmēr.

 

* Valsts policijas aptauja veikta internetā, laika posmā no 2019. gada 23. septembra līdz 2019. gada 25. septembrim un tajā kopumā piedalījās 405 respondenti – autovadītāji.

Satiksmes drošības kampaņu “Piesprādzē pareizi – čiks un viss!” organizēja Valsts policija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju. To atbalstīja degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K Latvia”. Kampaņa tika finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI