DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

A. Vladova tikās ar Brēmenes Strādnieku - Samariešu apvienības pārstāvjiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova ceturtdien, 31. oktobrī, tikās ar Brēmenes Strādnieku - Samariešu apvienības pārstāvjiem, lai pārrunātu līdzšinējo sadarbību un nākotnes sadarbības iespējas, dalītos pieredzē ar sociālo jautājumu aktualitātēm un iepazīstinātu ar jaunā multifunkcionālā sociālo pakalpojuma centra „Senrīga”, kas atradīsies Rīgas pašvaldības teritorijā, tapšanas gaitu.

A.Vladova atzina, ka pašvaldība augsti novērtē Samariešu apvienības darbu un ka pašvaldība arī turpmāk iespēju robežās turpinās veiksmīgo sadarbību.

Sarunas laikā tika pārrunāti aktuāli jautājumi ne tikai par sociālo jomu, bet arī par izglītību. A. Vladova uzsvēra, ka pašvaldības pienākums ir ģimeņu atbalstīšana, nodrošinot bērniem vietas pirmsskolas izglītības iestādēs. Samariešu apvienības pārstāvji no Vācijas arī norādīja, ka atbalsta šādu pieeju, uzsverot, ka investīcija izglītībā ir investīcija nākotnē.

Sarunas laikā tika minēts, ka vecāka gada gājuma cilvēku aprūpe ir pašvaldības prioritāte vairāku gadu garumā. „Vecāka gada gājuma cilvēki ir mūsu atbildība,” teica A. Vladova. Samariešu apvienības pārstāvji pievienojās tam, ka nepieciešams īpaši rūpēties par mazaizsargātām sociālajām grupām. Tā kā pieaug veco cilvēku īpatsvars, ir būtiski veidot jaunus sociālās aprūpes centrus.

Rīgas domes Labklājības departamenta direktores vietnieks Mārtiņš Moors pastāstīja, ka jaunā multifunkcionālā sociālā pakalpojuma centra būvēšana Katoļu ielā ir liels notikums Rīgai, jo pakalpojumu apjoms, kas tiks nodrošināts, būs skaitliski liels, un reti kura nevalstiskā organizācija uzņemas šādu iniciatīvu. „Tā nav ikdienišķa prakse, tā ir inovatīva un jauna pieeja, kas noteikti būs ieguvums rīdziniekiem,” norādīja M. Moors.

2015. gada 17. septembrī Brēmenē tika parakstīta vienošanās starp Rīgu un Brēmenes Strādnieku - Samariešu apvienību, kas paredz sadarbību inovatīvu sociālo pakalpojumu attīstībā un multifunkcionāla sociālo pakalpojumu centra izveidi Rīgā.

Sadarbības gaitā plānots organizēt pieredzes un labās prakses apmaiņu pakalpojuma satura un telpu plānošanas jautājumos, tai skaitā centra projekta sagatavošanā, apspriešanā un saskaņošanā, un sadarboties centra ārējās vides pielāgošanā, ņemot vērā senioru un cilvēku ar invaliditāti vajadzības, kā arī idejiski un kompetences ietvaros atbalstīt centra darbību.

Iepriekš parakstītā vienošanās paredz atbalstīt pieredzes apmaiņu starp pusēm un citiem ieinteresētiem parteriem inovatīvu risinājumu īstenošanā sociālo pakalpojumu sniegšanā bērniem, ģimenēm, senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Brēmenē un Rīgā.

Sadarbība starp Samariešu apvienību un Rīgas pašvaldību aizsākās jau 1997. gadā, kad ar Rīgas domes Labklājības departamenta un Rīgas domes Īpašuma departamenta atbalstu tika izveidota ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija „Pārdaugava” (Garozes ielā 15, Rīgā).

2016. gada pavasarī Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš prezentēja jaunā multifunkcionālā sociālo pakalpojuma centra plānu, ideju un skices. Centru patlaban būvē Rīgā, Katoļu ielā 22/24. Tas būs moderns un mūsdienīgs sociālo pakalpojumu centrs, kurā plānotas drošības pogas, ilgstoša sociālā aprūpe, dienas aprūpe personām ar demenci, higiēnas centrs, aprūpes mājās pakalpojumi, kā arī tas kalpotu arī kā mācību iestāde un labdarības punkts. Tāpat centrā tiks izveidotas telpas masāžām, sajūtu istaba, sāls istaba, kognitīvo un fizisko spēju uzturošie piedāvājumi, kuros izmantoti vispārpieņemtie, kā arī informācijas tehnoloģijās (IT) balstīti risinājumi.

Šobrīd biedrība „Latvijas Samariešu apvienība” nodrošina deviņus sociālā pakalpojuma veidus Rīgas pašvaldībā: īslaicīgās uzturēšanās mītnes, pansijas, ģimenes asistenta, drošības pogas, ilgstošas sociālās aprūpes, grupu mājas, invalīdu transporta, aprūpes mājas pakalpojumus, kā arī tiek realizēta jauniešu atbalsta programma „Palēciens”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI