DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Par finansējumu ārstniecības personu algas pieaugumam lems pēc budžeta apstiprināšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Veselības ministrijā notikušajā Veselības nozares Stratēģiskās padomes sēdē vēl nevienojās par 2020.gada budžeta projektā paredzēto papildu 42,1 miljonus eiro ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai sadali, jo uzskata, ka budžeta veidošanas process nav beidzies un Saeima turpina darbu pie tā.

Paredzēts, ka nākamā Veselības nozares Stratēģiskās padomes sēde tiks sasaukta pēc budžeta apstiprināšanas.

Stratēģiskās padomes sēdē veselības ministre Ilze Viņķele padomes locekļus iepazīstināja ar ministrijas priekšlikumiem, kā efektīvāk sadalīt 2020.gada budžeta projektā paredzētos papildu 42,1 miljonus eiro ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai.

Ministrijas priekšlikumi paredzēja, ņemot vērā pieejamo finansējumu, prioritāri palielināt darba samaksu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāžu ārstniecības personām un darbiniekiem, ģimenes ārstiem un viņu prakšu māsām un ārstu palīgiem, psihiatrijas jomā strādājošajiem, kā arī slimnīcās strādājošajām ārstniecības personām, ņemot vērā darba intensitāti.

Vērtējot ministrijas priekšlikumus, Stratēģiskās padomes locekļu viedokļi dalījās par labāko iespējamo risinājumu. Vairāki padomes locekļi atzīmēja, ka, ņemot vērā, Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteikto, kā arī iepriekš darba grupās lemto par veidu, kā tiek plānveidīgi palielināta darba samaksa ārstniecības personām, šobrīd būtu jāturpina līdzšinējā prakse – proti, līdzekļi novirzāmi ārstniecības personu zemāko mēnešalgu likmju palielināšanai visā veselības nozarē, nevis tikai prioritārajās jomās. Tādējādi, lai arī iespējamais darba samaksas pieaugums būtu mazāks, tiktu ievērots solidaritātes princips. Vienlaikus padomes locekļi piekrita, ka jautājums par darba samaksas palielināšanu lielākā apmērā noteiktās medicīnas jomās ir vērtējams nākamo gadu finansējuma sadalē.

*Veselības ministrijas veselības nozares stratēģiskā padome ir konsultatīva un koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt veselības nozares biedrības, asociācijas, valsts un pašvaldību institūcijas veselības politikas veidošanā un īstenošanā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI