DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ar likuma grozījumiem plāno veicināt agrīnu attīstības traucējumu diagnostiku bērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 31.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem plānots  noteikt, ka valsts nodrošinās agrīnu attīstības izvērtējumu visiem bērniem vecumā no 2 līdz 2,5 gadiem.

Paredzēts arī, ka valsts un pašvaldība nodrošinās īpašo vajadzību izvērtējumu, uzsākot obligāto izglītību, un nodrošinās atbilstošus individuālus pedagoģiskā atbalsta pasākumus pašvaldības un valsts mācību iestādēs.

“Likuma līmenī ir jānostiprina valsts atbildība, lai attīstības traucējumi tiktu identificēti pēc iespējas agrāk. Tas būs ieguvums ģimenēm un arī valstij kopumā,” iepriekš norādīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Tas palīdzēs novērst situācijas, kad bērni ar īpašām vajadzībām, uzsākot skolas gaitas, nesaņem viņu vajadzībām atbilstošu pedagoģisku un psiholoģisku atbalstu.   Paredzams, ka likuma izmaiņas palīdzēs mazināt bērnu skaitu ar mācīšanās traucējumiem, uzlabosies bērnu veselība un dzīves kvalitāte, kā arī mazināsies sociālā atstumtība. 

Ģimenes ārsti jau patlaban veic bērnu veselības stāvokļa izvērtējumu, taču nav vienotas metodoloģijas attīstības traucējumu atklāšanai, un šāda prakse arī nav obligāta. Komisijas sēdē izskanēja bažas gan par medicīnas personāla spēju veikt kvalitatīvu novērtējumu, gan pašreizējām diagnostikas metodēm, kas ir pārlieku laikietilpīgas. 

Likumprojekts paredz, ka jaunās normas piemērošanas kārtība valdībai jāizstrādā līdz 2020.gada 1.jūnijam.

Lai likums stātos spēkā, tas Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI