DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Plāno noteikt pašvaldību līdzdalību izglītojamo ēdināšanas izmaksu segšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Saeima trešdien, 30.oktobrī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem paredzēta pašvaldību līdzdalība skolēnu ēdināšanas izmaksu segšanā. Likumu grozījumi iekļauti 2020.gada valsts budžeta likumprojektu paketē.   

Ēdināšanu bez maksas no valsts budžeta līdzekļiem plānots nodrošināt izglītības iestāžu pamatizglītības programmu 1. līdz 4.klases audzēkņiem. Pašvaldība atbilstoši sava budžeta iespējām varēs lemt par pārējo klašu izglītojamo ēdināšanu, kā arī neizmantotos valsts budžeta līdzekļus novirzīt citu klašu audzēkņu ēdināšanai. 

Kā atzīmēts likumprojekta anotācijā, valsts budžeta līdzekļu finansējumu, kas tiek novirzīts ēdināšanas izmaksu segšanai, iespējams efektivizēt un izmantot lietderīgāk, piemēram, ņemot vērā faktisko izglītojamo skaitu, kas izmanto šo pakalpojumu. 

Ar likumprojektu paredzēts noteikt pienākumu pilsētu un novadu pašvaldībām no sava budžeta piedalīties izglītojamo, kuri tās administratīvajā teritorijā mācās 1.-4.klasē, ēdināšanas izmaksu segšanā. Plānots, ka pašvaldībai būs pienākums ēdināšanas izdevumus nodrošināt ne mazākā apmērā, kādā tas nodrošināms no valsts budžeta līdzekļiem. 

Vienlaikus pašvaldības tāpat kā līdz šim varēs paplašināt izglītojamo loku, kas saņem brīvpusdienas, kā arī noteikt lielākas ēdināšanas izmaksas vienam izglītojamajam. 

Tāpat ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt deleģējumu Ministru kabinetam (MK) atbilstoši administratīvi teritoriālajam iedalījumam noteikt minimāli pieļaujamo izglītojamo skaitu pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē pašvaldību, valsts augstskolu un privātajās vispārējās izglītības iestādēs. MK arī būs jānosaka kvalitātes kritēriji vispārējās izglītības programmas īstenošanai vidējās izglītības pakāpē, paredz likumprojekts. 

Plānots, ka gadījumā, ja privātajā vispārējās izglītības iestādē izglītojamo skaits pamatizglītības pakāpē vai vidējās izglītības pakāpē neatbildīs MK noteiktajam vai arī vidējās izglītības kvalitāte nebūs atbilstoša kvalitātes kritērijiem, pedagogu darba samaksu nodrošinās no iestāžu dibinātāju budžeta. Savukārt pašvaldību vai valsts augstskolas vispārējās izglītības iestādes varēs turpināt darbu tikai tad, ja atbildīs minētajiem kritērijiem.   

Saeima kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojektu otrajam – galīgajam – lasījumam noteica 1.novembri, savukārt izskatīšana galīgajā lasījumā Saeimas sēdē plānota 13.novembrī. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI