DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Baltijas vides ministri parakstīs kopīgo klimata deklarāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 30. līdz 31. oktobrim Siguldā notiek Baltijas vides ministru sanāksme, kurā tiks diskutēts par Baltijas valstīm nozīmīgiem vides aizsardzības jautājumiem, kā arī tiks parakstīta Baltijas valstu vides ministru kopīgā klimata deklarācija.

Baltijas valstu vides ministru sanāksmes oficiālo daļu atklās ministrs Juris Pūce, sveicot Igaunijas vides ministru Renē Koku (Rene Kokk) un Lietuvas vides ministru Ķēstuti Mažeiku (Kęstutis Mažeika), kā arī viņu vadītās delegācijas.

Baltijas valstu vides ministru sanāksmes galvenais temats būs klimata pārmaiņu un atkritumu apsaimniekošanas jautājumi un Baltijas valstu vides ministru kopīgā klimata deklarācija, kuru Baltijas valstu vides ministri parakstīs sanāksmes otrajā dienā, apliecinot Baltijas valstu kopējo virzību uz klimatneitralitāti* ilgtermiņā.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas delegāciju pārstāvji sanāksmē dalīsies pieredzē par nacionālo enerģētikas un klimata plānu izstrādi 2030.gadam. Tāpat diskusijas dalībnieki pārrunās jautājumus par valstu stratēģijām attiecībā uz siltumnīcefekta gāzu* emisiju būtisku samazinājumu ilgtermiņā, minot mērķus, kurus varētu ierosināt saskaņā ar virzību uz klimatneitralitāti 2050. gadā.

Baltijas valstu vides ministru sanāksmē plānots pārrunāt Baltijas valstu pieejas, plānojot Eiropas Savienības (ES) fondu izmantošanu klimata politikas mērķu sasniegšanai. Tiks diskutēts par galvenajām ieguldījumu prioritātēm un citiem iespējamiem finanšu instrumentiem,  ko valstis var izmantot.

Daļa no sanāksmes tiks veltīta arī ar atkritumu apsaimniekošanu saistītiem jautājumiem. Ministri pārrunās valstu pieredzi bioloģiski noārdāmo atkritumu un tekstilizstrādājumu dalītās vākšanas izveidē, lai nodrošinātu augstas kvalitātes pārstrādi, kā arī risinājumus, lai uzlabotu datu apmaiņu starp Baltijas valstu valsts vides institūcijām.

*Klimatneitralitāte ir situācija, kad saimnieciskā darbība un patēriņš neatstāj negatīvu ietekmi uz klimatu. Klimatneitralitātes sasniegšanu raksturo SEG līdzsvars, proti, visu emisiju samazināšana un nesamazināmo emisiju kompensēšana ar to piesaisti augos (g.k. mežos) vai uztveršanu un uzglabāšanu zem zemes.

*Siltumnīcefekta gāzes – Siltumnīcefekta gāzes ir gan dabiskās, gan cilvēku radītās (antropogēnās) atmosfēras gāzveida sastāvdaļas, kas absorbē saules siltumu un neļauj tam nokļūt atpakaļ atmosfērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI