DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
5
5

E. Rinkēvičs Cēsīs piedalīsies Latvijas ārlietu dienesta simtgadei veltītā pasākumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 25. oktobrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Cēsu Mākslas un vēstures muzejā atklās zinātnisku konferenci par godu Latvijas ārlietu dienesta simtajai gadadienai, kā arī pulksten 13.00 kopā ar Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu noliks ziedus pie Uzvaras pieminekļa.

Tieši pirms simts gadiem, 1919. gada oktobrī, Ārlietu ministrija un citas valsts iestādes vairākas nedēļas darbojās Cēsīs. Par godu šim notikumam Ārlietu ministrija sadarbībā ar Cēsu novada domi organizē konferenci, kurā uzstāsies Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Gints Apals, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks, Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis un Cēsu Mākslas un vēstures muzeja vēsturnieks Tālis Pumpuriņš.

E. Rinkēvičs, atklājot zinātnisko konferenci, Cēsu muzejam pasniegs vēsturisku liecību par bermontiādes laiku, kurā vēstīts, ka ārlietu dienests tāpat kā citas ministrijas nodeva savus materiālos resursus armijas vajadzībām. Tas ir Latvijas Nacionālā arhīva dokuments, kas ir noformēts ar ārlietu dienesta simtgades simboliku un E. Rinkēviča parakstu, tādējādi atstājot vēsturisku liecību nākamajām paaudzēm. Latvijas pagaidu valdības Ārlietu ministrija kopā ar Ministru prezidenta biroju un Valsts kanceleju atradās Cēsu reālskolā, Raunas ielā 2. No tajā laikā Ārlietu ministrijā strādājošiem 87 darbiniekiem 19 ar speciālu Rīgas pilsētas komandanta pavēli palika strādāt Rīgā, savukārt pārējie darbu turpināja Cēsīs un ārvalstīs.

1919. gada 11. oktobrī Latvijas Tautas Padomes sēdē Cēsīs ārlietu ministrs Z. A. Meierovics, uzrunājot klātesošos, skaidri raksturo situāciju un norāda vienīgo mērķi – uzvarēt: “Mums nav jātērē lieki vārdi par to, kādi ir šo uzbrucēju nodomi: pārvērst Igauniju un Latviju par krievu provincēm, iznīcināt Igaunijas un Latvijas patstāvību un atjaunot veco režīmu, kuru mēs esam nokratījuši. Mūsu kolektīvais prāts un kolektīvā valstiskā griba ir pietiekoši skaidri izteikušies, ka mēs esam pierādījuši to, ka esam pilnīgi gatavi upurēt visu to, lai šīs mums naidīgās bandas nevis vien atsviestu atpakaļ no Rīgas, bet stātos pie viņu galīgas likvidēšanas. Tā stunda ir pienākusi: mums jāapvieno visi mūsu spēki, lai to panāktu pēc iespējas ātrāk.”

Ārlietu ministrijas organizētā zinātniskā konference ir daļa no Latvijas ārlietu dienesta simtgades svētku programmas.

Informācijai

Latvijas ārlietu dienests ir vienīgā Latvijas Republikas institūcija, kas bez pārtraukuma darbojusies kopš valsts dibināšanas. Latvijas diplomāti vienmēr ir strādājuši Latvijas valsts un tautas interesēs. Ārlietu dienests nodrošina Latvijas kā neatkarīgas, demokrātiskas un drošas valsts attīstību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI