DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijas valsts mežu vēstniecība aicina uz LVM Kalsnavas arborētuma dienu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rudens dabas krāsas aicina ne vien veidot krāsainus lapu pušķus māju tuvumā, bet arī doties mežā atklāt, pētīt un lūkot. Daba ienāk pilsētā: Latvijas valsts mežu vēstniecība 25. oktobrī aicina uz LVM Kalsnavas arborētuma dienu. Interesentiem būs iespēja iepazīt arborētuma neparasto kokaugu kolekciju un tūrisma piedāvājuma klāstu, savukārt pirmskolas un pamatskolas skolēnu grupas varēs piedalīties īpaši sagatavotās meža izziņas nodarbībās pilsētvidē.

Visas dienas garumā plānotas sarunas par un ap kokaugiem, to audzēšanu, kopšanu un pavairošanu. Ieskats arborētuma kolekciju, tematisko pasākumu un radošo aktivitāšu bilžu albūmā. Vides izziņas spēles – mazas un lielas. Darbošanās ar dabas materiāliem.

Plkst. 10.00, 12.00, 14.00 Zaļā pagalma skolas nodarbības (gan iekštelpās, gan ārtelpā) pirmskolu un pamatskolas skolēnu grupām. Tās ir nodarbības par dabu – mežu, kurās ievīti mācību priekšmeti un bioekonomikas pamatprincipi. Zaļā pagalma skolai iepriekšēja pieteikšanās līdz 24. oktobrim plkst. 12.00, rakstot uz arboretums@lvm.lv.

Pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem arborētums ir vieta, kur aug plaša kokaugu kolekcija. Mazie kolekcionāri dodas laukā, lai atrastu un krātu dabas bagātības, tā iepazīstot vidi sev apkārt. LVM Kalsnavas arborētuma dienā mazajiem atklājējiem būs iespēja pētīt dabu un kolekcionēt iespaidus Zaļā pagalma skolas nodarbībā – pilsētvidē.

Pamatskolas skolēni novērtē iespēju gūt jaunas zināšanas, praktiski darbojoties. Zaļajā pagalmā dabas pētniekiem būs iespēja izzināt dabas noslēpumus, spēlējot spēli – “Katrs pats par sevi”. Plānotās aktivitātes sniegs izpratni, ka ikviens koks var augt, ja vien ir nepieciešamie resursi.

Plkst. 17.00 sarunas par LVM Kalsnavas arborētumu. Arborētuma nozīmi un galvenos uzdevumus atklās tā vadītājs Jānis Zīliņš, sniedzot arī ieskatu arborētuma reto kokaugu kolekcijā. Par vides izziņas iespējām LVM Kalsnavas arborētumā informēs Meža izziņas projektu vadītāja Sanita Vaivode-Āzena, savukārt bezrūpīgai atpūtai un tūrisma iespējām iedvesmos arborētuma informācijas centra vadītājs Gatis Teilis.

Dienas izskaņā notiks diskusijas līdz pat plkst. 19.00 – jautājumi/atbildes par dekoratīvajiem stādiem, tematiskajiem pasākumiem  un vides izziņas aktivitātēm.

LVM Kalsnavas arborētumu un tā piedāvātās iespējas varēs iepazīt jau no plkst. 10 Rīgā, Latvijas valsts mežu vēstniecībā, Vaiņodes ielā 1.

Lai gan aktīvā tūrisma sezona LVM Kalsnavas arborētumā noslēgusies, tomēr ārtelpu vēl joprojām pieskandina skolēnu čalas. Viņi darbojas, atkārto, meklē, skrien, brīnās un vēro. Tāpat kā ikviens, kurš apmeklē arborētumu, viņi uzzina ko jaunu par kokaugu kolekcijām, spēlē vides izziņas spēles, iejūtas kolekcionāru lomā.

LVM Kalsnavas arborētums ir iekļauts īpaši aizsargājamo dabas teritoriju – dendroloģisko stādījumu – sarakstā. Tas ir cilvēku veidots dabas dārzs, kas tiek lolots jau 44 gadus. Ar sakoptu vidi, neparastām kokaugu kolekcijām, radošajām darbnīcām un citiem pasākumiem ir iekarota sabiedrības interese, pērn arborētumā pulcējot vairāk nekā 27 000 apmeklētāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI