DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Sācies Jāzepa Vītola 6. starptautiskais kordiriģentu konkurss

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Anna Marta Burve

Ar šādu citātu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un žūrijas loceklis Guntars Prānis šodien, 22. oktobrī, atklāj Jāzepa Vītola 6. starptautisko kordiriģentu konkursu, kas norisināsies līdz 26. oktobrim.

Šis ir nozīmīgs gads ne tikai mūzikas akadēmijai, kura svin simto pastāvēšanas gadu, bet arīdzan Kordiriģēšanas katedrai - tai šogad aprit 75 gadi. Kopš katedras dibināšanas 1944. gadā Latvijā notikusi liela profesionālās kordiriģēšanas skolas izaugsme, un to absolvējuši vairāk kā 700 kordiriģentu. Latvijas kora māksla un diriģēšanas skola guvusi plašu starptautisku atzinību visā pasaulē. Izcilas profesionālu kordiriģentu paaudzes veidojušas Latvijas Dziesmu svētku tradīcijas pēctecību un attīstību.

Šodien notika tikšanās ar 17 konkursa dalībniekiem no 14 valstīm, tostarp Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Ukrainas, Taivānas, Austrijas, Itālijas, Dienvidkorejas, Krievijas, Slovēnijas, Baltkrievijas, Apvienotās Karalistes, Ungārijas, Šveices un Zviedrijas. Konkursa pirmā kārta sāksies jau rīt, 23. oktobrī, un tās rezultāti tiks paziņoti 24. oktobra vakarā. Šo divu dienu laikā jaunajiem diriģentiem ir jārāda meistarība izvērstas formas diriģēšanā pie klavierēm, kā arī jādiriģē obligātā dziesma un jāstrādā ar JVLMA jaukto kori. Konkursa otrajā un trešajā kārtā tiks vērtēts gan mēģinājumu darba process, gan koncertizpildījums, kur piedalīsies JVLMA jauktais koris un  Rīgas kamerkoris Ave Sol, Valsts Akadēmiskais koris Latvija un JVLMA simfoniskais orķestris.

Konkursa dalībnieku veikumu vērtēs starptautiska žūrija. Žūrijas darbu vadīs kādreizējais šī konkursa laureāts, tagad pasaulē pazīstamais latviešu diriģents, Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis. Vērtēšanā piedalīsies: Norvēģijas Mūzikas akadēmijas profesore un Oslo Katedrāles mūzikas direktore Vivianne Sīdnēse (Vivianne Sydnes, Norvēģija), JVLMA rektors profesors Guntars Prānis (Latvija), Tbilisi Valsts konservatorijas asociētā profesore, Gruzijas Kora biedrības prezidente Liāna Čonišvili (Liana Chonishvili, Gruzija) un Zviedrijas Radio kora kormeistars, Jeune Chœur de Paris galvenais diriģents un Parīzes Reģionālās konservatorijas pedagogs Marks Korovičs (Marc Korovitch, Francija), kā arī konkursa mākslinieciskā vadītāja, JVLMA kordiriģēšanas profesore, Dziesmu svētku virsdiriģente Aira Birziņa

Par konkursu žūrijas locekle Vivianne Sīdnēse saka tā: 20 gadu vecumā pati piedalījos konkursā Ungārijā. Tur ieguvu jaunus draugus no visas Eiropas. Tas bija liels solis uz priekšu manā karjerā. Šī gada Jāzepa Vītola kordiriģentu konkursā mēs esam pieci žūrijas locekļi. Varu teikt, ka nereti labākais konkursants mēdz būt nosakāms uzreiz. Taču redzami, protams, vēlas būt visi un tas ir labi! Ar katru pārkāpto robežu viņi attīstās.  Vēlēšanas mācīties, būt labam… Ceru, ka viņi palīdzēs, atbalstīs viens otru un kopīgi atklās mūzikas noslēpumus. Diriģents mēdz būt ļoti vientuļš. Tomēr šis konkurss diriģenta karjerai var būt liels solis uz priekšu.

Sīkāka informācija pieejama mājaslapā http://vitolakonkurss.lv/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI