DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Nekad vēsturē brīvas tautas nav izdevies pakļaut vien ar militāru spēku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 21.oktobrī, Ķīnas galvaspilsētā Pekinā aizsardzības ministrs Artis Pabriks, atklājot Sjanšanas foruma (Xiangshan forum) paneļdiskusiju par starptautisko politisko uzticamību, uzvēra, ka nekad vēsturē brīvas tautas nav izdevies pakļaut vien ar militāru spēku. Tikai tās varas, kas spējušas gūt sasniegumus zinātnē, kultūrā un ekonomikā vienlaicīgi, arī ir spējušas brīvprātīgi pulcināt ap sevi citas tautas. Ķīnas kultūras tradīcijas 1000 gadu garumā tam ir nepārprotams apliecinājums.

“Latvijai ir labas attiecības ar visām kaimiņvalstīm, tomēr uzskatu, ka, runājot par politiskās uzticamības nodrošināšanu, Krievijai ir ko mācīties no Ķīnas, kā veidot labas un miermīlīgas kaimiņattiecības,” uzsvēra A.Pabriks, skaidrojot, ka militārā spēka pielietošana ir nepareizs risinājums nacionālo interešu aizstāvībai reģionā. “Dižākais Ķīnas domātājs Konfūcijs reiz ir teicis, ka, ja tu nevari uzticēties cilvēkam, tad tev ar viņu nav par ko runāt – uzskatu, ka tieši tāpat ir ar valstīm, tādēļ aicināju Ķīnu dalīties civilizācijas un kultūras pieredzē.”

Tāpat A.Pabriks šodien tikās ar Ķīnas aizsardzības ministru ģenerāli Vei Fenhi (Wei Fenghe). Divpusējās tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja starptautiskās un reģionālās drošības aktualitātes, kā arī iespējamo sadarbību pētniecībā, tostarp arī militāri politisko ekspertu līmenī. Ģenerālis V.Fenhe tikšanās laikā arī pauda, ka Latvija ir stabils Ķīnas sadarbības partneris Eiropas Savienībā.

Jau ziņots, ka no 17. līdz 21. oktobrim aizsardzības ministrs A.Pabriks oficiālā vizītē apmeklē Ķīnas Tautas Republiku.

Sjanšanas foruma šī gada virstēma ir “Starptautiskās kārtības saglabāšana un  miera veicināšana Āzijas un Klusā okeāna reģionā”. Pasākums pulcē militārās amatpersonas, starptautisko organizāciju un domnīcu vadītājus, kā arī ekspertus un zinātniekus no vairāk nekā 100 valstīm.

2006. gada 19. decembrī Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vizītes laikā Ķīnā parakstīja Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Ķīnas Tautas Republikas Nacionālās aizsardzības ministrijas vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā, kas veido pamatus divpusējai sadarbībai aizsardzības jomā. Vienošanās paredz sadarbību un informācijas apmaiņu aizsardzības un drošības politikā, militārā un civilā personāla izglītībā un apmācībā, kā arī jautājumos, kas saistīti ar miera uzturēšanas un humanitārajām operācijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI