DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

KNAB darbs “Latvenergo” lietas izmeklēšanā rezultējies ar reāliem cietumsodiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 17.oktobrī, Augstākajā tiesā ar notiesājošu spriedumu noslēdzās vairākus gadus ilgusī tiesvedība vienā no tā sauktajām “Latvenergo” kukuļņemšanas lietām. Tiesa bijušajam uzņēmuma “Latvenergo” viceprezidentam Aigaram Meļko, bijušajam ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma "Energy Consulting" vadītājam Andrejam Livanovičam piesprieda reālus cietumsodus.

“Latvenergo” kukuļņemšanas lieta ir viena no apjomīgākajām KNAB vēsturē. Tā dēvēto “Latvenergo” amatpersonu krimināllietu, kas savulaik izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, KNAB uzsāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp "Latvenergo" prezidentu  un viņa vietnieku.

KNAB 2013.gadā no krimināllietas izdalīja šonedēļ Augstākajā tiesā pabeigto lietu. 2017.gada 20.jūnijā Ģenerālprokuratūra krimināllietu nosūtīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Šajā kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar laika periodā no 2004.gada 8.jūnija līdz 2010.gada 3.martam Rīgas Otrās termoelektrocentrāles abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem. Kopumā lietā apsūdzētas 12 personas, uzsākti 10 procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu dažādām juridiskajām personām, par noziedzīgu atzīta manta vairāk nekā viena miljona apmērā – nauda dažādās valūtās un nekustamie īpašumi.

“Latvenergo” krimināllieta KNAB un Latvijas tiesībsargājošo institūciju vēsturē ieies ne tikai ar lietas milzīgo apjomu un sarežģītību, bet arī ar to, ka lietas izmeklēšanai tika izmantots tajā laikā salīdzinoši jauns starpvalstu sadarbības veids – izveidota kopējās izmeklēšanas grupa. Kopējās izmeklēšanas grupa ir viens no starptautiskās sadarbības veidiem kriminālprocesā, izmeklējot transnacionālus organizētus noziedzīgus nodarījumus.

“Latvenergo” krimināllieta zīmīga arī ar to, ka tieši no KNAB izmeklētāju iegūtajiem faktiem Konkurences padome uzsāka pirmā lielākā karteļa izmeklēšanu, kurā bija iesaistīti 26 energobūvniecības uzņēmumi. “Latvenergo” kriminālprocesa laikā iegūtos faktus KNAB izmeklētāji nosūtīja Konkurences padomei. Veicot izmeklēšanu savas kompetences ietvaros, Konkurences padome 2013.gada jūnijā pieņēma lēmumu par konkurences kropļošanu un cenu sadārdzināšanu kopumā vairāk nekā 300 iepirkumos un sodīja 26 uzņēmumus ar naudas sodu kopumā vairāk nekā 2,8 miljonu eiro apmērā.

“Latvenergo” krimināllietas ietvaros izvērtēta divu ārvalsts juridisko personu atbildība, piemērojot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus – naudas piedziņu 1,6 miljonu eiro un 850 tūkstošu latu (1,2 miljoni eiro) apmērā.

Krimināllietas vadošā izmeklētāja, šobrīd  KNAB Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšnieces pienākumu izpildītāja Anda Rumjanceva atzīst, ka jūtas gandarīta par notiesājošo spriedumu un saka paldies gan savai komandai, gan uzraugošajiem prokuroriem. A.Rumjanceva uzsver, ka, pateicoties izmeklētāju un operatīvo darbinieku kopīgam, pašaizliedzīgam darbam un prokuratūras aktīvai līdzdalībai, ir izdevies apjomīgo un sarežģīto lietu novest līdz taisnīgam krimināltiesiskam noregulējumam. Proti, koruptīvās attiecībās iesaistītās personas tiesa ir atzinusi par vainīgām noziegumu izdarīšanā un piespriedusi tām reālus cietumsodus.

Tā dēvētā “Latvenergo” pamata krimināllieta patlaban tiek skatīta pirmās instances tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI