DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

I. Mūrniece: budžeta pieņemšanas procesā jāturpina dialogs ar arodbiedrībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Strādājot pie nākamā gada valsts budžeta, parlamentam un valdībai ir jāturpina dialogs ar sociālajiem partneriem, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 18.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar arodbiedrību pārstāvjiem.

Uz tikšanos ar Saeimas priekšsēdētāju bija ieradušies Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. Sarunā piedalījās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

“Šodien no arodbiedrību pārstāvjiem dzirdējām ne tikai neapmierinātību ar nepietiekamo finansējumu veselības un izglītības nozarēm, bet arī bažas par nepietiekamo dialogu ar valdību un nozaru ministrijām budžeta izstrādes laikā. Pat ja ir būtiskas domstarpības, tomēr jāspēj sēsties pie viena galda un meklēt risinājumus. Tādēļ aicinu sociālos partnerus budžeta izskatīšanas gaitā izmantot dialoga iespējas ar Saeimas komisijām un frakcijām,” pauž Saeimas priekšsēdētāja.

Kā atzīst I.Mūrniece, mums ir jālūkojas plašāk. Veselības aprūpes finansējums un pedagogu darba samaksas pieaugums ir ļoti akūti jautājumi, taču valdība lēma celt atalgojumu arī citās nozarēs, piemēram, iekšlietu, tieslietu, kultūras nozarē, kā arī indeksēt pensijas.

A.Skride pauž, ka šīs ir vēsturiski lielākais veselības aprūpes budžets, un lielākā daļa papildu līdzekļu paredzēta tieši mediķu algām. Vienlaikus jāraugās arī, cik efektīvi un pamatoti tiek izlietota esošā nauda. Viņš rosinājis Valsts kontroli veikt revīzijas medicīnas iestādēs, vērtējot neskaidros iekšējos atalgojuma noteikšanas kritērijus, kas vienas iestādes ietvaros pieļauj vairākkārtējas algu atšķirības. Savukārt A.Ašeradens, piekrītot, ka jāveicina aktīvāks dialogs un komunikācija ar sociālajiem partneriem, uzsver, ka budžeta pieaugumam nozarēs jāiet roku rokā ar pakalpojumu kvalitāti un pieejamību. 

Saeima 17.oktobrī izskatīšanai komisijās nodeva 2020.gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus. Atbildīgā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija darbu pie budžeta projekta izskatīšanas plāno uzsākt jau nākamnedēļ. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI