DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Slovākija aizliedz kažokzvēru audzēšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Slovākija kļuvusi par 15. Eiropas valsti, kurā pieņemts kažokzvēru audzēšanas aizliegums.

Ceturtdien, 17. oktobrī, Slovākijas Nacionālā padome galējā lasījumā apstiprināja likuma grozījumus, kas nosaka kažokzvēru audzēšanas aizliegumu valstī. Jaunais likums stāsies spēkā 2021. gadā. Esošajām fermām ir noteikts pārejas periods līdz 2025. gadam.

Likuma grozījumi tika pieņemti pēc 7 mēnešus ilgušas kampaņas, ko īstenoja Slovākijas dzīvnieku aizsardzības organizācija “Humánny pokrok”. Šī gada martā biedrība publicēja pētījumu no Slovākijas zvēraudzētavām, atklājot šokējošos apstākļus, kādos tiek turēti dzīvnieki zvēraudzētavās. Video un foto materiālos bija dokumentēts, kā ūdeles tiek turētas iesprostotas šauros, netīros krātiņos, to atvērtās brūces netiek ārstētas, un dzīvnieki izrāda kanibālisma un stereotipiskas uzvedības pazīmes. Sabiedrības reakcija uz šo pētījumu bija ievērojama: vairāk nekā 76 tūkstoši iedzīvotāju parakstīja petīciju, pieprasot zvēraudzēšanas aizliegumu. Līdz ar to šī kampaņa kļuva par otro lielāko tiešsaistes petīciju Slovākijas vēsturē.

“Šī ir ievērojama uzvara dzīvniekiem, kas parāda, ka Slovākijas sabiedrība ir gatava iestāties un cīnīties par viņu aizsardzību. Šodien, Slovākija ir spērusi lielu soli uz priekšu, un mēs ceram, ka šis ir tikai sākums gaišākai nākotnei dzīvniekiem mūsu valstī,” komentējot pieņemtos likuma grozījumus, pauž nevalstiskās dzīvnieku aizsardzības organizācijas “Humánny pokrok” vadītājs Martins Šmreks.

Saskaņā ar aptauju rezultātiem lielākā daļa iedzīvotāju visā Eiropā, tostarp Latvijā  neatbalsta dzīvnieku audzēšanu kažokādu ieguvei. Pēc pētījumu kompānijas “SolidData” aptaujas rezultātiem 65% Latvijas iedzīvotāju ir nepieņemama dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu ieguvei.

"Zvēraudzēšanas aizliegums Slovākijā turpina tendenci, ka Eiropā sabiedrības ētiskās vērtības gūst pārsvaru pār šauras uzņēmēju grupas peļņas interesēm. Cilvēkiem nav pieņemama cietsirdība pret dzīvniekiem un tas tiek nostiprināts likumā," komentē biedrības "Dzīvnieku brīvības" vadītājs Aivars Andersons. "Vairāk nekā 25 tūkstoši petīcijas parakstu par zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā parāda, ka arī mums ir laiks atstāt nežēlīgo kažokādu industriju pagātnē."

Ņemot vērā sabiedrības nostāju un nenovēršamās dzīvnieku labturības problēmas zvēraudzētavās, kažokzvēru audzēšanas aizliegums ir jau pieņemts daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Vācijā, Beļģijā, Čehijā, Horvātijā, Slovēnijā un citās. Zvēraudzēšanas industrijas aizliegums tiek apsvērts arī Latvijas tuvākajās kaimiņvalstīs – Lietuvā, Polijā un Ukrainā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI