DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Diskutēs par sabiedrības iedzīvotāju iesaisti un līdzdalības budžetu pašvaldībās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019.gada 18.oktobrī Domnīca PROVIDUS kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) rīko starptautisku konferenci “Sabiedrības iesaiste pašvaldībās: tendences un inovācijas Latvijā un Eiropā”, kurā apspriedīs sabiedrības līdzdalības budžeta ieviešanu pašvaldībās, kā arī diskutēs par plašākiem iedzīvotāju iesaistes jautājumiem un tendencēm Eiropā.

Konferenci atklās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, Vācijas vēstniecības Rīgā vadītāja vietnieks Reinhards Vīmers un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas vadītāja Inga Goldberga.

Daudzviet pasaulē un Eiropā arvien vairāk tiek meklēti risinājumi, kā uzlabot iespējas iedzīvotājiem nepastarpināti iesaistīties vietējās pašvaldības darbā, novērtējot iesaistes potenciālu, padarīt kvalitatīvākus un atbilstošākus iedzīvotāju vajadzībām pašvaldības lēmumus un sniegtos pakalpojumus. Viens no inovatīviem iedzīvotāju iesaistes veidiem ir sabiedrības līdzdalības budžets, proti, process, kur lemšanā par daļu no pašvaldības budžeta tiek iesaistīti pašvaldības iedzīvotāji. Tāpat daudzviet Eiropas pašvaldībās notiek aktīva dažādu elektronisku līdzdalības  rīku attīstība, virzība uz lielāku pašvaldību darba atklātību un vietējo apkaimju aktivizēšanu. Starptautiskā konferencē šo jautājumu apspriešanai ir aicināti Latvijas un ārvalstu pašvaldību pārstāvji, eksperti, nevalstisko organizāciju pārstāvji un interesenti. Tās mērķis ir apzināt galvenās tendences iedzīvotāju iesaistei Eiropā un ko Latvijas pašvaldības varētu no šīm tendencēm mācīties.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Reģionālās politikas pamatnostādņu 2021.-2027.gadam projektā piedāvā risinājumus sabiedrības aktīvākai līdzdalībai teritorijas attīstībā, t.sk. līdzdalības budžeta ieviešanai. Šobrīd VARAM, balstoties uz ārvalstu pieredzi un Latvijas pilotprojektu rezultātiem, izstrādā konceptuālo ziņojumu līdzdalības budžeta ieviešanai Latvijā, kas noteikts Latvijai piemēroto līdzdalības budžeta ieviešanas modeli un priekšnosacījumus, uz kā pamata tiks sagatavots nepieciešamais normatīvais regulējums. VARAM šobrīd izstrādā kopienu plānošanas vadlīnijas, kas palīdzēs kopienām argumentētā un koncentrētā veidā noformulēt savas vajadzības un pamatot nepieciešamās intervences, tai skaitā no publiskās pārvaldes. Sagatavotās vadlīnijas un priekšlikumi līdzdalības budžeta ieviešanai tiks apspriesti VARAM organizētajos reģionālajos semināros par kopienu līdzdalību teritoriju attīstībā, kas tiks rīkoti šogad no 30.oktobra līdz 12.novembrim.

Konferences ietvaros notiks divas paneļdiskusijas, no kurām pirmā tiks veltīta, lai detalizētāk apspriestu pieredzi sabiedrības līdzdalības budžeta ieviešanā pašvaldībās. Pieredzē dalīsies Tartu pašvaldībās vadītājs Jarno Laurs (Jarno Laur), Gdaņskas domes deputāte Katažina Čerņevska (Katarzyna Czerniewska), šīs jomas eksperta, Zebralog projektu vadītāja Mišela Rueša (Michelle Ruesch), bet Rīgas pašvaldību pārstāvēs Rīgas pašvaldības izpilddirektors Juris Radzevičs.

Otrā paneļdiskusija būs veltīta plašākiem iedzīvotāju iesaistes jautājumiem un tendencēm Eiropā. Pieredzē dalīsies Kristīna Reinsala (Kristina Reinsalu), e-demokrātijas programmas vadītāja, sabiedrības iesaistes eksperte no Tartu, Krištofs Garskis (Krzysztof Garski), vadošais speciālists Gdaņskas mēra birojā, kā arī divu Latvijas pašvaldību vadītāji – Inga Bērziņa, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja un Normunds Audzišs, Gulbenes novada domes priekšsēdētājs.

Konferences sākumā tiks prezentēts “Pārskats par iedzīvotāju iesaistes piemēriem Latvijā”, ko sagatavojusi Domnīca PROVIDUS. Pārskats aptver biežāk izmantotos iedzīvotāju iesaistes veidus, kam ir potenciāls kļūt par veiksmīgiem instrumentiem, lai tos savā darbā varētu izmantot arī pašvaldības, kuras iedzīvotāju iesaistes jautājumiem līdz šim veltījušas mazāku uzmanību vai vēlas to pastiprināt. Pārskats no 18.oktobra būs pieejams Domnīcas PROVIDUS mājas lapā www.providus.lv.

Sabiedrības līdzdalības piemērus ir paredzēts izmantot arī kā labās prakses piemērus, gatavojot vadlīnijas kopienu attīstības plānošanai VARAM īstenotā projekta “Coast4us” / “Piekraste mums” ietvaros. Konferences rezultāti tiks izmantoti Latvijas reģionālās politikas 2021.-2027.gadam plānošanai un īstenošanai, t.sk. panākot plašākas sabiedrības iesaisti reģionālās politikas mērķu sasniegšanā.

Konference norisināsies viesnīcā Pullman Riga Old Town Hotel, Jēkaba ielā 24, Rīgā, no plkst. 11:00 līdz 16:00, konferences tiešraidi varēs vērot PROVIDUS un VARAM Facebook kanālos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI