DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Informē par skrīninga mamogrāfijas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes rezultātiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības inspekcija sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu, Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centru un Latvijas Radiologu asociāciju ir veikusi skrīninga mamogrāfijas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes ar mērķi noskaidrot esošo situāciju par skrīninga mamogrāfijas pakalpojuma sniegšanu, identificēt būtiskākās problēmas un sagatavot ieteikumus pakalpojuma uzlabošanai.

Veselības inspekcija izstrādājusi konkrētus priekšlikumus un iepazīstinājusi ar tiem atbildīgās institūcijas. Ir sperti pirmie soļi ieteikumu realizēšanā.

Kopumā tika veikta 26 ārstniecības iestāžu risku analīze pēc noteiktiem kritērijiem, un izlases kārtībā uz vietas pārbaudītas 9 ārstniecības iestādes, ņemot vērā arī ģeogrāfisko izvietojumu un apkalpojamo pacientu skaitu.

Veselības inspekcija pārbaudes laikā secināja, ka nepieciešams uzlabot  mamogrāfijas procesa kvalitāti, t.sk. mamogrāfijas pakalpojumu sniedzējiem jānodrošina kvalitatīvāka kontrastaina attēla iegūšana, kvalitatīva attēla apraksta iegūšana, divu radiologu neatkarīgs attēla izvērtējums, kvalitatīva pacienta informēšana. Tikpat   būtiski  ieviest vienotu programmu nodrošinājumu, vienotu  radioloģisko datu apstrādes, uzglabāšanas un pārraides sistēmu, ieteicams mainīt  attēlu vērtēšanas sistēmu. Stratēģiskā iepirkuma ietvaros pāriet uz digitālo mamogrāfijas aparatūras nodrošinājumu un ieviest pakalpojuma centralizāciju,  atsakoties no teritoriālā principa, kā arī  nodrošināt apmācītus cilvēkresursus. Kā ļoti būtisku soli ceļā uz krūts vēža saslimstības samazinājumu Inspekcija saskata sieviešu izglītošanu par mamogrāfijas veikšanas nozīmi un nepieciešamību.

Veiktajās pārbaudēs starpinstitūciju darba grupa nav konstatējusi neatbilstības vai pārkāpumus, kas varētu nodarīt kaitējumu pacientam, tomēr realizējot Veselības inspekcijas ieteikumus sievietes saņems labāk koordinētu un kvalitatīvāku krūšu veselības pārbaudi.

Onkoloģiskās saslimšanas iespējams diagnosticēt agrīni, veicinot pacientu līdzdalību, mazinot sabiedrības psiholoģiskās bailes un stigmu par onkoloģiskām saslimšanām kā par neārstējamu slimību. Laikus atklāts vēzis ir ārstējams!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI