DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mobilajā lietotnē “Vides SOS” 4 gadu laikā saņemti vairāk nekā 9 tūkstoši ziņojumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms četriem gadiem 14.oktobrī darboties sāka mobilā lietotne “Vides SOS”. Mobilā lietotne tika izveidota, lai veicinātu aktīvāku sabiedrības iesaistīšanos vides jautājumu risināšanā. Četros gados ar tās starpniecību Valsts vides Dienests (VVD) ir saņēmis 9 480 ziņojumus.

No aplikācijas darbības uzsākšanas, 2015.gada 14. oktobrī līdz 2015.gada 31. decembrim “Vides SOS” pienāca 283 ziņojumi. 2016.gadā – 1 966, 2017.gadā – 1 445, 2018.gadā – 1750, bet no gada sākuma līdz šodienai saņemti jau 4 036.

Mobilās lietotnes “Vides SOS” atpazīstamība pieaug un iedzīvotāji aizvien aktīvāk izmanto iespēju šādā veidā informēt vides sargus par iespējamām nelikumībām pret vidi. VVD kopīgi ar pašvaldībām, AS “Latvijas Valsts meži”, SIA “Rīgas Meži”, Valsts augu aizsardzības dienestu un citām institūcijām koordinē un pārrauga konstatēto pārkāpumu novēršanu.

Visvairāk no iedzīvotājiem ir saņemti ziņojumi par stihiski izveidotām nelegālajām atkritumu izgāšanas vietām (sadzīves atkritumi, riepas, automašīnu detaļas, PET pudeļu kaudzes, lielgabarīta mēbeles). Pēdējā laikā bieži pienāk informācija par mežos izgāztiem būvgružiem. Ziņots tiek arī par gaisa piesārņojumu un ūdenstilpēs nelegāli ievietotiem zvejas tīkliem. Sākoties apkures sezonai, “Vides SOS” saņem ziņojumus par privātmāju dūmeņiem.

Ziņojumiem ir raksturīga sezonalitāte. Ievērojams pieaugums ir pavasaros, kad nokūst sniegs, un tiem, kas devušies dabā, paveras acīm nepatīkami skati. Šā gada aprīlī “Vides SOS” pienāca 453 ziņojumi, galvenokārt par vides piegružošanu ar dažāda veida atkritumiem.

Visvairāk ziņojumu tiek saņemts par nekārtībām Rīgā un Pierīgā, kā arī jūras krastā esošajās pašvaldību teritorijās. Taču pēdējā laikā ir novērota tendence, ka ziņojumi par iespējamiem pārkāpumiem pienāk arī no Latgales un Kurzemes.

Daudzi vides draugi triju gadu laikā kļuvuši par pastāvīgiem mobilās aplikācijas “Vides SOS” lietotājiem un aktīvi sūta ziņojumus par dažādiem pārkāpumiem pret vidi, bet 10 līdz 15 % šā gada laikā to darījuši pirmo reizi. Turklāt mobilā aplikācija piedāvā iespēju mazākas nekārtības novērst pašiem un par to informēt sabiedrību, izmantojot sadaļu “Sakop pats!”

Mobilo aplikāciju “Vides SOS" ir plānots arī turpmāk attīstīt, lai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, nodrošinātu sūtītājam kvalitatīvu atgriezenisko saiti un pilnveidotu sistēmu, ātri identificējot un novēršot kļūdas tās darbībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI