DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

LU Satversmes sapulce apstiprina izmaiņas savā nolikumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

11. oktobrī Satversmes sapulces ārkārtas sēdē tika apstiprināts Latvijas Universitātes (LU) Satversmes sapulces nolikums, kurš izstrādāts jaunā redakcijā.

Satversmes sapulces ārkārtas sēde tika sasaukta pamatojoties uz Latvijas Universitātes 2019. gada 6. jūnija Satversmes sapulces lēmumu “Par jaunu Satversmes sapulces nolikuma izstrādi”, kā arī 23. septembra LU Senāta lēmumu “Par Latvijas Universitātes Satversmes sapulces ārkārtas sēdes sasaukšanu”. Satversmes sapulces sēdes būtiskākais jautājums bija – Redakcijas komisijas izstrādātās Satversmes sapulces nolikuma apstiprināšana.

LU rektora p. i. profesors Indriķis Muižnieks sniedza atskaiti par pēdējā laika notikumiem LU, pieminot gan notikumus, kas bijuši saistīti ar rektora vēlēšanām, Satversmes sapulces nolikuma projekta izstrādi, Rakstu mājas iepirkumu, LU Senāta darbu, kā arī īpaši akcentēja aizvadītās LU simtgades svinības, augstos uzņemšanas rezultātus, sasniegumus reitingos, augstos olimpiāžu rezultātus un citus nozīmīgus notikumus.

“LU ir parādījusi, ka tā ir stipra, aktīva, augoša un darbīga. Mūsu attīstības plāni ir pareizi ievirzīti un tie noteikti turpināsies. Ja arī ir kādas nepilnības, tās mēs varam labot nenovirzoties no mūsu kopīgajiem akadēmiskajiem mērķiem, turoties pie akadēmiskā godīguma, kvalitātes, izpratnes  un savstarpējās palīdzības principiem,” uzsvēra I. Muižnieks.

LU Senāta priekšsēdētājs Mārcis Auziņš atskaitījās par LU Senāta darbības laiku kopš pēdējās Satversmes sapulces sēdes 6. jūnijā. Senāts šajā laika periodā ir sanācis uz piecām sēdēm. “Manuprāt, svinīgā Senāta sēde bija viens no kulminācijas pasākumiem LU simtgades svinībās. Tajā Universitāte kļuva bagātāka par pieciem jauniem LU goda doktoriem, vienu jaunu LU goda biedru un sešiem profesoriem, kuri ieguva emeritētā profesora goda nosaukumu,” sacīja M. Auziņš.

Satversmes sapulcē par Mandātu komisijas pārstāvi no studējošo vidus tika ievēlēts Bernards Kudiņš un Balsu skaitīšanas komisijā – Guna Brenda Pogule.

Satversmes sapulces Redakcijas komisijas priekšsēdētājs Edvīns Danovskis klātesošos iepazīstināja ar LU Satversmes sapulces nolikuma projektu.

Satversmes sapulce 6. jūnija sēdē lēma, ka Redakcijas komisijai līdz 31. oktobrim jāizstrādā jauns Satversmes sapulces nolikuma projekts. Senātā šo projektu izskatīja visās komisijās un nolēma to virzīt izskatīšanai Satversmes sapulcē.

“Satversmes sapulces Redakcijas komisija lēma, ka šobrīd šajā nolikumā nav nepieciešams paredzēt radikālas izmaiņas, bet gan novērst tās problēmas, kuras šogad traucēja Satversmes sapulces darbā, pilnveidojot atsevišķus nolikuma aspektus,” informēja E. Danovskis.

LU Satversmes sapulces nolikuma projekta izstrādātās izmaiņas salīdzinājumā ar spēkā esošo regulējumu:

  • LU Satversmes sapulces nolikuma projektā novērsta Augstskolu likuma un LU Satversmes tiesību normu dublēšana;
  • Nolikuma projektā apvienoti vairāki LU normatīvie akti – LU SS dalībnieku vēlēšanu nolikums, LU rektora vēlēšanu nolikums, LU Balsošanas procedūra rektora vēlēšanās, LU rektora vēlēšanu komisijas nolikums;
  • Satversmes sapulces organizācijas komisija darbojas pastāvīgi (nav jāveido katrai sēdei atsevišķa);
  • Izstrādāta LU Satversmes sapulces dalībnieku pārstāvības kvotu aprēķināšanas formula – jauns aprēķina princips – aprēķinu veic par pamatu ņemot – akadēmiskajam personālam – ievēlēšanas faktu (+ darba līgums), vispārējam personālam – darba līgums;
  • Nolikumā paredzēts plašāks regulējums par LU Satversmes sapulces komisijām (Mandātu, Redakcijas un Balsu skaitīšanas komisijas);
  • LU Satversmes sapulces nolikuma projekta pielikumā pievienoti Balsu skaitīšanas protokolu un aizklāto balsojumu vēlēšanu zīmju paraugi;
  • LU Satversmes sapulces nolikuma projekts paredz, ka vēlēšanu zīmē balsotājs attieksmi “par” attiecīgā amata pretendenta ievēlēšanu pauž, atzīmējot ar + vēlamo pretendentu, tādējādi mainot esošo kārtību, kas paredzēja svītrot nevēlamo pretendentu;
  • LU Satversmes sapulces nolikuma projekts paredz, ka rektora vēlēšanām ir atsevišķa LUSS sēde.

LU Satversmes sapulces nolikums tika apstiprināts 166 dalībniekiem balsojot par un diviem atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI