DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Baltijas Asamblejas balvu mākslā piešķirs Normundam Šnē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Ābele, Saeima

Piektdien, 11.oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija lēma 2019.gada balvu mākslā piešķirt diriģentam Normundam Šnē par sniegumu koncertā par godu Baltijas valstu simtgadei kopā ar “Sinfonietta Rīga” un Tallinas kamerorķestri, kas notika pagājušajā gadā Baltijas jūras festivāla ietvaros Stokholmā.

Savukārt balvu zinātnē piešķirs profesoram Jūram Banis (Jūras Banys) no Lietuvas par izcilu ieguldījumu zinātnē, veicot pētījumus feroelektrības un fāžu pārejas nozarē.

Ar BA balvu literatūrā apbalvos rakstnieci Lēlo Tungalu (Leelo Tungal) no Igaunijas par autobiogrāfisko triloģiju “Biedrs bērns” (“Comrade Kid”), īpaši izceļot pēdējo no sērijas darbiem “Sievietes pieskāriens” (“A Woman’s Touch”), kur bērna acīm atspoguļots Staļina laiks.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs BA balvu pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies 28. novembrī Rīgā gadskārtējās BA sesijas ietvaros.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

literatūrā:

  • Andris Akmentiņš, Latvija. Nominēts par romānu “Skolotāji”;
  • Kristina Sabaļauskaite (Kristina Sabaliauskaitė), Lietuva. Rakstniece, kuras darbus raksturo kā daudzslāņainu, izjustu prozu, kas bagāta ar kultūras atsaucēm un ir daudzējādā ziņā novatoriska;

mākslā:

  • Marti Helde (Martti Helde), Igaunija. Režisors, kas izceļas ar netradicionālu pieeju un liek skatītājiem patiesi iedziļināties viņa darbos, nominēts par spēlfilmu “Skandināvu klusums” (“Scandinavian silence”), kurā tiek pētīti cilvēku psiholoģijas un rezervētības aspekti;
  • Gražina Arlickaite (Gražina Arlickaitė), Lietuva. Nominēta par sasniegumiem kultūrā, Baltijas un Ziemeļvalstu filmu analīzē;

zinātnē:

  • Arnolds Laimonis Klotiņš, Latvija. Muzikologs nominēts par monogrāfiju “Mūzika pēckara staļinismā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1944. līdz 1953.gadā”;
  • Emerita Anne Luika (Emerita Anne Luik), Igaunija. Profesore nominēta par iedvesmojošo uzcītību un izcilo kā zinātnisko, tā organizatorisko darbu bioloģiskās lauksaimniecības, augu aizsardzības un bioloģiskās ražošanas attīstībā ne tikai Igaunijā, bet arī visā Baltijas reģionā, vienlaikus veicinot arī sabiedrības informētību un izglītošanu.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu literatūrā saņēma latviešu rakstniece Gundega Repše, balvu mākslā ‑ baletdejotāja Jurgita Droņina (Jurgita Dronina) no Lietuvas, savukārt ar balvu zinātnē godināja pētnieci Elsu Heinsalu (Els Heinsalu) no Igaunijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI