DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus vienota reģionālā dabasgāzes tirgus atvēršanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 10.oktobrī, Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Enerģētikas likumā, kuru mērķis ir novērst šķēršļus reģionālā dabasgāzes tirgus izveidei un nodrošināt, ka vienotā Somijas, Igaunijas un Latvijas ieejas-izejas tarifu sistēma sāk funkcionēt no 2020.gada 1.janvāra.

“Šis ir nozīmīgs solis, uz kuru esam ilgi gājuši, tāpēc ir nepieciešams rīkoties nekavējoties un ieviest vienoto gāzes tirgu, lai gala patērētājam nodrošinātu izdevīgāku dabasgāzes cenu un kvalitatīvu pakalpojuma saņemšanu,” iepriekš norādīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, uzsverot, ka likumprojekts ir nozīmīgs arī Inčukalna pazemes gāzes krātuves kontekstā. Tirgus atvēršana novērstu iepriekšējos gados novēroto problēmu, ka, Latvijas tirgum nenodrošinot pilnvērtīgu krātuves izmantošanu, tā netiek pilnībā piepildīta.

Vienotais reģionālais dabasgāzes tirgus paredz, ka tā dalībvalstis savstarpēji sadarbojas, lai integrētu valstu dabasgāzes tirgus vienā vai vairākos reģionālos līmeņos, teikts likumprojekta anotācijā.

Līdzšinējā Enerģētikas likuma redakcija nedod regulatoram tiesības apstiprināt dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumus, kas attiektos uz vairākām valstīm. Likumu plānots papildināt ar jaunu pantu, kas šādas tiesības regulatoram nosaka, kā arī ļauj dabasgāzes pārvades sistēmas operatoram vienoties ar citas Eiropas Savienības dalībvalsts dabasgāzes pārvades sistēmas operatoriem par vienotas dabasgāzes pārvades ieejas-izejas sistēmas izveidi, saskaņojot sistēmas lietošanas, sistēmas balansēšanas noteikumus un pārvades sistēmu operatoru savstarpējās kompensācijas kārtību.

Plānots, ka vienotā Somijas, Igaunijas un Latvijas dabasgāzes pārvades ieejas-izejas tarifu sistēma sāks darboties 2020.gada 1.janvārī.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā - lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI