DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu uzņēmumā aizturēta personu grupa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada jūnijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes darbinieki aizturēja vairākas personas par grāmatvedības datu sagrozīšanu kādā ar automašīnu tirdzniecību saistītā uzņēmumā, dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Kopumā septiņas personas tika atzītas par aizdomās turētajām, no kurām viena vēl joprojām atrodas apcietinājumā.

Šī gada februārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas amatpersonas uzsāka kriminālprocesu, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļa, 217. panta trešās daļas un 275. panta otrās daļas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmuma valdes loceklis personu grupā ar uzņēmuma darbinieci, kura atbild par uzņēmuma naudas līdzekļu plūsmu, un kāda cita uzņēmuma valdes locekli veica noziedzīgas darbības lietotu automašīnu tirdzniecības jomā. Abu uzņēmumu amatpersonas un darbinieki Latvijā un ārvalstīs no privātpersonām iegādājās lietotus transportlīdzekļus ar mērķi realizēt tos uzņēmuma tirdzniecības vietās Rīgā. Viņi nenorādīja iegādātās automašīnas kā uzņēmuma īpašumu, bet gan fiktīvi, viltojot transportlīdzekļu pieņemšanas aktus un citus dokumentus, reģistrēja tos Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistrā un tirgoja iegādātās automašīnas kā komisijā nodotās.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka iegādātie transportlīdzekļi, viltojot dokumentus, tika realizēti privātpersonām par skaidru naudu, slēpjot uzņēmuma mēneša atskaitēs patieso darījuma summu, tādējādi sagrozot grāmatvedības datus. Tāpat uzņēmuma darbiniece, viltojot kases izdevuma orderus, radīja iespēju uzņēmumiem iegūt nereģistrētus naudas līdzekļus, kas tika izmantoti jaunu transportlīdzekļu iegādei, kā rezultātā veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju personu grupā.

2019. gada jūnijā Rīgā, Rīgas reģionā un Vidzemē tika veiktas 11 sankcionētas kratīšanas uzņēmumu ofisos, transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, uzņēmumu amatpersonu dzīvesvietās un uzņēmumu grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas vietās. Kratīšanās tika atrastas un izņemtas 130 vieglās automašīnas, kas iegādātas, izmantojot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, 21 235 eiro, automašīnu iegādes dokumenti, datu nesēji, sakaru līdzekļi un citi ar noziedzīgo nodarījumu saistītie priekšmeti. Kratīšanas laikā izņemto transportlīdzekļu kopējā tirgus vērtība lēšama aptuveni 600 000 eiro.

Par noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu šī gada jūnijā likumsargi aizturēja septiņas personas, no kurām viena vēl joprojām atrodas apcietinājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI