DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
2
2

RTU ieguldījums tautsaimniecībā 2018. gadā – 699 miljoni eiro

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir aprēķinājusi savu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā, un 2018. gadā tie ir 699 miljoni eiro jeb aptuveni 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas skaidri parāda, ka augstākajai izglītībai un zinātnei ir nozīmīga pievienotā vērtība, ko rada universitātes, un šī tautsaimniecībai pievienotā vērtība vairāk nekā 25 reizes pārsniedz universitātei no valsts piešķirto finansējumu.

Aprēķini veikti RTU Zināšanu un vadības centrā, kas strādā pie augstākās izglītības un zinātnes datu analīzes un universitātes attīstības plānošanas. RTU ieguldījums tautsaimniecībā rēķināts, izmantojot Britu Kolumbijas universitātes Vankūverā zinātnieka Valtera Sudmanta (Walter Sudmant) izstrādāto metodoloģiju, kas balstīta uz pieciem elementiem un publiski atrodamiem statistikas datiem, kā arī universitātes iekšējo informāciju, ļaujot aprēķināt universitātes ekonomisko ietekmi.

Pirmā aprēķinu pozīcija ir iestādes izdevumi, kas rodas, universitātei norēķinoties ar saviem finanšu resursiem un Latvijā veidojot naudas līdzekļu apgrozījumu. RTU gadījumā 2018. gadā tie bija 83,5 miljoni eiro.

Otrā sadaļa ir vietējo un ārvalstu studentu ikdienas izdevumi, aprēķinā neskaitot studiju maksu, un tie pērn bija 101,2 miljoni eiro. Trešā pozīcija – ārvalstu apmeklētāju izdevumi, kas 2018. gadā bija 11,2 miljoni eiro. 

Ceturtais kritērijs — RTU absolventu prēmijas jeb atalgojuma pieaugums, ko saņem nodarbinātie, kas absolvējuši RTU, salīdzinājumā ar nodarbinātajiem ar zemāku izglītības līmeni. RTU absolventu kopējā ietekme uz Latvijas ekonomiku 2018. gadā bija 407,8 miljoni eiro. Un piektais kritērijs – pētniecības dinamiskā ietekme, kas RTU gadījumā ir 95,6 miljoniem eiro.

«Iegūtais RTU ieguldījuma skaitlis – 699 miljoni eiro – rāda, ka augstākās izglītības un zinātnes loma valsts attīstībā ir neatsverama. Mūsu cilvēku zināšanas ir Latvijas vienīgais resurss, tāpēc šī ietekme jāatceras, plānojot reformas augstākajā izglītībā un zinātnē, lai mēs spētu atrast veidus, kā ierobežotu resursu apstākļos šo vērtību Latvijai kopumā palielināt,» uzskata RTU attīstības prorektors Artūrs Zeps.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI