DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Tiks izbeigta VSAC “Latgale” filiāles “Lubāna” darbība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izvērtējot klientu un darbinieku drošības jautājumus, telpu atbilstību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī nepieciešamās investīcijas kontrolējošo iestāžu norādīto trūkumu novēršanai, Valsts sociālās aprūpes centrs (VSAC) “Latgale” ir vērsies  Labklājības ministrijā ar priekšlikumu par filiāles “Lubāna” darbības izbeigšanu.

Trešdien, 9. oktobrī, labklājības ministre Ramona Petraviča tiksies ar Lubānas novada domes priekšsēdētāju Tāli Salenieku, lai pārrunātu iespējas par turpmāko sociālo pakalpojumu attīstību novadā.

Filiāles “Lubāna” klientu dzīvojamā ēkā ir ierīkota tikai krāsns apkure. Līdz ar to klientiem ir iespēja piekļuvei apkures krāsnīm, kas rada paaugstinātu ugunsbīstamību. Turklāt ēkā papildus ir jāveic ieguldījumi gan elektrodrošības, gan ugunsdrošības, gan vides prasību un vides pieejamības nodrošināšanai. Tā kā klientu dzīvojamā ēka ir celta 1892.gadā,  infrastruktūra ir morāli un fiziski novecojusi, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu personām ar garīga rakstura traucējumiem. 

Saistībā ar to, ka pakalpojumu sniegšana ēkās ar krāsns apkuri rada paaugstinātu ugunsbīstamību, kā arī ar to, ka ēku tehniskais stāvoklis ir slikts, jau iepriekš vairākkārt ir izvērtētas iespējas minētās filiāles darbības izbeigšanai.

Jautājums par VSAC “Latgale” filiāles “Lubāna” darbības izbeigšanu ir skatāms arī deinstitucionalizācijas (DI) kontekstā, kas paredz, ka līdz 2023.gadam, līdz ar DI aktivitāšu ieviešanu un sabiedrībā balstītu pakalpojumu izveidi pašvaldībās, par 1000 vietām tiek samazināts kopējais VSAC klientu vietu skaits. Turklāt trīs filiāles “Lubāna”  klienti ir iesaistījušies DI aktivitātēs un ir uzsākta apmācība klientu sagatavošanai patstāvīgai  dzīvei ārpus institūcijas. 

Filiāles “Lubāna” darbības izbeigšanas rezultātā, tiem  filiāles „Lubāna” klientiem, kuriem nav iespējams pakalpojumu institūcijā aizstāt ar pakalpojumu dzīvesvietā, tiks piedāvāts valsts finansētā pakalpojuma saņemšanu turpināt pamatā citās VSAC „Latgale” filiālēs. Vienlaikus tiem klientiem, kuri nepiekritīs šim piedāvājumam, tiks piedāvāta iespēja pakalpojumus saņemt kādā no cita VSAC filiālēm. Plānots, ka pakalpojumu sniedzēja maiņas process tiks  organizēts pakāpeniski un to plānots pabeigt līdz  šī gada beigām.

Savukārt darbiniekiem, atbilstoši to kvalifikācijai un pieejamajām vakancēm, tiks piedāvāta iespēja pāriet darbā uz citām VSAC “Latgale” filiālēm, t.sk. tām, uz kurām tiks pārcelti filiāles “Lubāna” klienti.

Pašlaik filiālē “Lubāna”  pakalpojumu saņem 32 klienti un pakalpojumu sniegšanā ir iesaistīti 29 darbinieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI