DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: Noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu ir jāpieņem bez vilcināšanās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nepārtrauktību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā arī pēc ārkārtējā stāvokļa termiņa beigām (2019.gada 11. decembris), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasa Rīgas domei (RD) informāciju par turpmāko rīcību.

Atbilstoši Saeimas atbalstītajam valdības rīkojumam par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgas domes administratīvajā teritorijā, kas ilgs līdz 2019.gada 11.decembrim, VARAM, pretēji Sabiedrisko mediju portāla LSM.lv kļūdaini formulētajam, negatavo lēmumu, lai šo stāvokli pagarinātu. Tā vietā VARAM pieprasa Rīgas domei veikt darbības, lai saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma un Atkritumu apsaimniekošanas likuma regulējumu izvēlētos atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējus turpmākajiem gadiem. Maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu noteiks pašvaldība.  Likums nosaka – maksimālais līguma termiņš ir septiņi gadi.

VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola pārstāvēja ministriju Rīgas domes sanāksmē, kurā tika lemts par tālāko rīcību atkritumu apsaimniekošanā Rīgā.

Alda Ozola: “Pēc iespējas ātrāk ir jāpieņem Rīgas domes saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas atbilstu spēkā esošajam atkritumu apsaimniekošanas regulējumam un arī atspoguļo Rīgas pilsētas sadalījumu apsaimniekošanas zonās. Tāpat ir jāturpina attīstīt atkritumu dalītās vākšanas sistēma, it īpaši ņemot vērā prasību no 2021.gada 1.janvāra uzsākt bioloģiski noārdāmo atkritumu atsevišķu savākšanu.”

Kā informēts iepriekš, VARAM ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai Rīgā nodrošinātu sadzīves atkritumu savākšanas pakalpojumu nepārtrauktību. Likumprojekts nosaka pienākumu pašvaldībai ne ilgāk kā sešu mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas termiņa beigām (2019.gada 11.decembris) nodrošināt Rīgas domes administratīvās teritorijas dalījumu vairākās zonās,  atkritumu apsaimniekotāju izvēli katrā no zonām un līgumu noslēgšanu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Ministrijas virzītie grozījumi paredz, ka atkritumu radītājiem un valdītājiem līdz ārkārtējās situācijas termiņa beigām ir jānoslēdz līgums ar atkritumu apsaimniekotāju. Atbilstoši likumprojektam, Rīgas domei nekavējoties jāinformē atkritumu radītāji un valdītāji par kārtību, kādā tiks nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Vienlaikus norādām, ka VARAM ir uzsākusi darbu pie aptverošas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas  reformas, lai veicinātu konkurenci atkritumu apsaimniekošanas nozarē un nodrošinātu Latvijas saistību izpildi, kas izriet no Eiropas Savienības direktīvām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI