DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Budapeštas dizaina nedēļā prezentē Latvijas dizainu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: KM publicitātes foto

Budapeštas dizaina nedēļas laikā (Budapest design week), 4. oktobrī, Budapeštā svinīgi tiks atklāta Latvijas dizaina sasniegumu izstāde. Latvijas Dizaina centrs ar Latvijas Kultūras ministrijas atbalstu kūrē un koordinē Latvijas dizaina sasniegumu ekspozīciju, kur klātienē tiks prezentēti arī mūsu labākā dizaina pieredzes stāsti.

Baltijas valstīm ir piešķirts goda viesa statuss Budapeštas dizaina nedēļā kā Ungārijas vispārējas atzinības un intereses apliecinājums Latvijai, Lietuvai un Igaunijai. Baltijas valstis tiks reprezentētas izstādē Mūsu goda viesis− Baltijas valstis (Our Guest of Honour: Baltic States), kur katra valsts veido savu ekspozīcijas daļu. Izstāde būs skatāma Budapeštas prestižajā mākslas galerijas ēkā Atelier Pro Arts.

Latvijas veidotā izstāde dizaina nedēļas apmeklētājiem reprezentēs Latvijas dizaina sasniegumus – darbus, kuri ir godalgoti vai saņēmuši atzinību nacionālā un starptautiskā līmenī pēdējā gada laikā. Izstāde sniegs ieskatu Latvijas dizaina daudzveidīgajā dabā, kas aizvien vairāk kļūst starpdisciplinārs, pārkāpjot tradicionālās dizaina jomas, rada jaunas pieejas un risinājumus. Laikmetīgā dizaina virsuzdevums ir veicināt ekonomikas izaugsmi, risināt sociālās problēmas un sekmēt sabiedrības labklājības pieaugumu.

Latvijas dizaina ekspozīcijā būs skatāmi septiņi starptautiski un nacionāli godalgoti Latvijas dizaina darbi.  Centrālā vieta ir atvēlēta Budapeštas dizaina nedēļai īpaši pielāgotam dizainera Artūra Analta projektam Matter to Matter, kas 2018. gadā Londonas dizaina biennālē ieguva zelta medaļu par ekspozīcijas dizainu.

Latvijas Dizaina sasniegumu izstādes scenogrāfijas ideja radusies Latvijas Dizaina centram sadarbībā ar Artūru Analtu kā instalācijas Matter to Matter noskaņas paplašinājums izstādes telpā. Ekspozīcijā tiks radīta īpaša atmosfēra, akcentējot Latvijas unikālās dabas klātbūtni, mežus un Baltijas jūras tuvumu. Noskaņas video lielformāta projekcijās kopā ar Latvijas meža skaņu audio atskaņojumu varēs baudīt sēžot uz Statistikas sola. Sols izgatavots no 13 Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm. Latvijas dizaina sasniegumu darbu fotogrāfijas un apraksti būs izvietoti uz Latvijā ražotām plāksnēm, kuras ir apgleznotas Latvijas meža noskaņās.

Lai veicinātu interesi par Baltijas dizainu, 5. oktobrī notiks pasākums Baltic Design Today ar prezentācijām, kurās trīs Baltijas valstu pārstāvji dalīsies savā pieredzē. Latviju pārstāvēs dizainers Artūrs Analts (Variant Studio), dizaina studijas H2E uzņēmuma vadītāja Dagnija Balode un kampaņas #Iamintrovert radītāja un radošā direktore Una Rozenbauma (Latvian Literature).

Papildu informācijai

Latvijas dizaina reprezentācijas programma:

Baltijas dizaina sasniegumu izstādes atklāšana

04.10. pl. 19.00 mākslas galerijas ēkā Atelier Pro Arts.

 

Pasākums Baltic Design Today – pieredzes stāsti prezentācijās

05.10.2019 pl. 16:30 mākslas galerijas ēkā Atelier Pro Arts.

 

Izstādē tiek eksponēti septiņi starptautiskā un nacionālā līmenī godalgoti darbi:

  1. instalācija Matter to Matter Latvijas ekspozīcijai Londonas dizaina biennālē, autors: Artūrs Analts - Londonas dizaina biennāles medaļa par labāko dizainu
  2. ekspozīcija Alūksnes bānīšu stacijai, autors: Dizaina studija H2E -  SEGD 2019 Global Design Awards/Honor un konkursa galvenā balva Best of Show
  3. kampaņa #Iamintrovert, autors: Platforma "Latvijas literatūra"- I “Latvijas Dizaina gada balva 2019”  pirmās vietas ieguvēja
  4. mobilā lietotne Derec, autors: “CUBE Systems” -“Latvijas Dizaina gada balva 2019”  otrās vietas ieguvējs
  5. Attīstošie priekšmeti bērniem ar autismu Taktil, autors: Paula Lorence, Rīgas Diziana un mākslas vidusskolas absolvente, kvalifikācijas darba vadītājs Ivars Drulle - “Latvijas Dizaina gada balva 2019”  finālists
  6. Spēle DigiSafe.lv, autors: “WRONG Digital” - “Latvijas Dizaina gada balva 2019”  finālists
  7. Medus monēta, autors: Artūrs Analts - “Latvijas gada monēta 2018”

Budapeštas dizaina nedēļa (Budapest design week) norisinās no 4. līdz 13. oktobrim. Budapeštas dizaina nedēļa tiek organizēta kopš 2004. gada, šogad tā noritēs vairāk nekā 150 vietās Budapeštā un Ungārijas reģionos, pulcējot vairāk nekā 100 000 apmeklētāju. Tās iniciators ir Ungārijas Dizaina padome un finansiālais atbalstītājs Ungārijas Intelektuālā īpašuma birojs.

Latvijas Dizaina centrs savu darbību uzsāka 2018. gada decembrī. Kultūras ministrija ir iniciējusi Latvijas Dizaina centra izveidi un atbalsta tā darbību. Dizaina centram deleģētie uzdevumi paredz pārstāvēt un popularizēt Latvijas dizainu mūsu valstī un citviet pasaulē, apkopot informāciju dizaina jomā, veidot komunikāciju ar dažādām sabiedrības auditorijām, sniegt konsultācijas, koordinēt sadarbību starp dizaina ekosistēmas dalībniekiem, iniciējot un kopīgi īstenojot pasākumus.

Latvijas dizaina sasniegumu ekspozīcijas izveidi un komunikāciju atbalsta:

Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas vēstniecība Ungārijā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI