DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Nevalstiskās organizācijas uzstāj uz sabiedrības iesaisti valsts budžeta veidošanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 27. septembrī, Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē  ar valdības sociālajiem partneriem notika diskusijas par valsts budžeta 2020. gada prioritātēm, kurā, saskaņā ar sabiedrības līdzdalības iespējām, piedalījās arī NVO un MK sadarbības memoranda īstenošanas padomes deleģētais pārstāvis, lai  pārstāvētu nevalstiskā sektora intereses, aicinot 2020.gada budžetā paredzēt papildus finansējumu sabiedrības līdzdalībai un sadarbībai ar valsts pārvaldi. Tomēr iespēja izteikt viedokli sabiedrības pārstāvjiem netika dota.

Sēdē Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) pauda atbalstu valdības sagatavotajam budžetam, bet Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LABS) uzturēja iebildumus. Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes (Memoranda padomes) pārstāvis vēlējās izteikt atbalstu valdības sagatavotā budžeta tālāku virzību Saeimai, bet vienlaikus arī norādīt uz neatrisināto problēmu demokrātijas indeksa kritumā un sabiedrības līdzdalībā, lūdzot rast papildus 116 tūkst. EUR Memoranda padomes jaunā, efektīvākā modeļa darbībai. Šāda iespēja izteikt viedokli sēdē netika dota, tādējādi vēl spilgtāk apliecinot šāda finansējuma nepieciešamību.

Tas, ka Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē netika dots vārds Memoranda padomes NVO viedoklim par jaunā Memoranda padomes modeļa finansēšanu, diezgan skaidri apliecina to, ka NTSP nav vietas vēl arī pilsoniskajam dialogam. Ir jārod atbalsts NVO un Valdības dialogam Memoranda padomes platformā,” pēc sēdes pauda Memoranda padomes deleģētā pārstāve Zaiga Pūce.

Arī līdz šim NTSP sēdēs darba kārtībā rast laiku un vietu diskusijai ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem bijušas problēmas, taču nekad vēl nav bijusi tik pieblīvēta darba kārtība, lai viedokli nevarētu paust nemaz. “Latvijā nevalstiskās organizācijas īsteno virkni valsts funkciju, tā faktiski uzņemoties sociālā partnera lomu, kas nozīmē to, ka nevalstisko organizāciju pārstāvības mehānismam sarunās ar valdību, kas šobrīd ir Memoranda padome, nepieciešams nodrošināt līdzvērtīgas līdzdalības iespējas valsts budžeta veidošanas procesā, kā tas ir sociālajiem partneriem. Šie jautājumi tika pārrunāti ar Premjeru Memoranda padomes maija sēdē, kurā Valdības vadītājs deva “zaļo gaismu” Memoranda padomes statusa nozīmīguma celšanai un nepieciešamā finansējuma rašanai, uz ko arī nevalstiskais sektors paļaujas,” nepieciešamību risināt problēmas aicina Latvijas Pilsoniskās alianses direktore un Memoranda padomes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Zonberga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI