DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK Kurzemes biznesa forumā diskutē par reģionālo uzņēmējdarbību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 27.septembrī, Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Tukuma novada domi un banka Citadele Kurzemes biznesa forumā “Cilvēks – veiksmes faktors” ar ekspertiem diskutēja par reģionālo uzņēmējdarbību, darbaspēku, nodokļiem, mobilitāti un jaunajām tehnoloģijām.

Atklājot biznesa forumu, LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa klātesošajiem vairāk nekā simts uzņēmējiem sacīja, ka foruma ietvaros iegūtā informācija un diskusijas palīdzēs skatīties plašāk un tālāk – būtiski nedzīvot burbulī, bet saprast, kur esam, kādi faktori mūs ietekmē un kas jāmaina, lai virzītos uz priekšu straujāk un veiksmīgāk. Savukārt Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans iepazīstināja ar pilsētas attīstības plāniem, vīziju un prioritātēm. Viņš arī pauda viedokli, ka kopumā atbalsta administratīvi teritoriālo reformu, taču tā būtu jāveic kopā ar visas publiskā sektora reformu, pārskatot deleģētās funkcijas un pārdalot tās starp pašvaldībām un valsti.

Pēc tam ar prezentācijām uzstājās Latvijas bankas padomes loceklis un ekonomists Mārtiņš Kazāks, SKDS direktors Arnis Kaktiņš un domnīcas Certus Artis Grinbergs. Ekspertiem paneļdiskusijā par reģiona uzņēmējdarbības attīstības iespējām, darbaspēka mobilitātes iespējām un problēmām pievienojās bankas Citadele Rietumlatvijas reģiona vadītāja pienākumu izpildītājs Toms Stārosts un Tukuma uzņēmēju biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Birzulis. Galvenā problēma uzņēmējdarbībā pašreiz ir darbaspēka trūkums, kurus bieži vien nākas meklēt ārpus konkrētā reģiona. Klātesošie diskutēja par to, ka nepieciešams meklēt ātrus veidus, kā palielināt strādājošo skaitu, piemēram, ievedot imigrantus, iesaistot vecāku kopšanas atvaļinājumā esošas personas, pensionētus iedzīvotājus un jauniešus, kā arī pārdomāt dažādu pabalstu maksāšanas kārtību, pārskatot bezdarbnieku pabalstu piešķiršanas kārtību un izdienass pensijas atsevišķām profesijām.

Jau  nākamajā gadā plānots veikt nodokļu sistēmas pārskatīšanu, kur aktīvi paredzējusi iesaistīties LTRK. Eksperti norādīja, ka būtiski saglabāt UIN reinvestētās peļņas nodokļa 0% likmi, jo gada laikā tieši šis instruments bijis noteicošais, lai uzņēmēji varētu augt, nodrošinot apgrozāmos līdzekļus un ieguldot attīstībā un tas jāvērtē ilgtermiņā. Tāpat arī būtiski domāt par darbaspēka nodokļiem un to konkurētspēju augsti kvalificēta darbaspēka piesaistē, mobilitāti veicinošiem nodokļu instrumentiem, vienkāršotu un ilgtspējīgu mazā biznesa nodokļu režīmu, kā arī par pašvaldību motivāciju uzņēmējdarbībā., , “Aicinu ikvienu uzņēmēju jau tagad aktīvi iesaistīties un kopā ar LTRK sagatavot priekšlikumus plānotajai nodokļu sistēmas pārskatīšanai, lai nākamā gada sākumā varam uzsākt diskusijas ar Finanšu ministriju un citām iesaistītajām iestādēm,” sacīja LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa.

Biznesa forumā uzņēmēji arī pārrunāja to, kā kļūt produktīvākiem, jo ierobežota darbaspēka apstākļos, arvien vairāk jādomā par tehnoloģijām. Eksperti pārrunāja jautājumus par mākslīgā intelekta ienākšanu ikdienā. Lai arī klātesošie uzņēmēji vaicāja, vai kādā brīdī nebūs tā, ka cilvēks vairs nebūs nepieciešams, jo visu paveiks roboti, M.Kazāks sacīja, ka pārmaiņas notiks un daudzas profesijas vairs nebūs nepieciešamas, tāpēc ikvienam jādomā par to, kā turpināt mācīties un attīstīties, lai darba tirgū atrastu savu vietu.

Biznesa foruma “Cilvēks – veiksmes faktors” otrā daļa bija kā praktisks seminārs par to, kā jaunākās tehnoloģijas un izstrādātie instrumenti var palīdzēt uzņēmējdarbības ikdienā, tādējādi atvieglojot darbu un ietaupot laiku. Ar prezentāciju uzstājās bankas Citadele E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņ, iepazīstinot ar jaunu norēķinu veidu Latvijā – maksājumiem uz mobilā tālruņa numuru. Savukārt uzņēmuma TET mākslīgā intelekta pakalpojumu vadītāja Inese Zariņa stāstīja par to, kā optimizēt klientu apkalpošanu, izmantojot mākslīgos intelektu un citus jaunos risinājumus.

Trešajā daļā šoreiz ar savu dzīvesstāstu uzstājās dizaina priekšmetu sērijas "Igo. Akcents personībai" kolekcijas radītājs un mūziķis Rodrigo Fomins, autonomas uzņēmuma “CarGuru” vadītājs Vladimirs Reskājis, elektromobiļu radītājs “Blue Shock Race” vadītājs Artis Daugins un pasākumu producente, radošās apvienības “Skudras metropole” vadītāja Gundega Skudriņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI