DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

800 mājsaimniecībām pārtraukta nelegālās televīzijas apraide

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas turpina aktīvi apkarot nelegālās televīzijas izplatīšanu Latvijas teritorijā. Sadarbībā ar biedrību „Par Legālu saturu” tika pārbaudīta kriminālizlūkošanas laikā iegūtā informācija par personu grupu, kas nodrošināja nelegālo televīziju aptuveni 800 mājsaimniecībām Latgales reģionā un Rīgas rajonā. Par noziedzīgo nodarījumu uzsākts kriminālprocess un četras personas atzītas par aizdomās turētām. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka 1983.gadā dzimušais Balvu iedzīvotājs, ar tiešu nodomu, laika posmā no 2016. gada novembra līdz šī gada septembrim, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās ar vēl trim personām, veica televīzijas programmu publiskošanu Latgales reģionā un Rīgas rajonā, pārkāpjot audiovizuālā satura īpašnieku blakustiesības, tādējādi tām radot būtisku kaitējumu. Noskaidrots, ka personu grupa nelegālos televīzijas pakalpojumus klientiem sniedza, izmantojot dekodēšanas karšu koplietošanas tehnisko risinājumu “Card sharing”*. Tādējādi televīzijas pakalpojumi tika sniegti licencēta elektronisko sakaru komersanta aizsegā, proti, līdzās licencētai piekļuves nodrošināšanai internetam, televīzijas pakalpojumiem personu grupa piekļuvi nodrošināja nelicencēti.

Par noziedzīgo nodarījumu tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta otrās daļas par blakustiesību pārkāpšanu, veicot televīzijas programmu nelicencētu retranslāciju personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, ar to radot būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personu interesēm. Jāatzīmē, ka nelikumīgā pakalpojuma sniedzēji ar savām darbībām veica ne tikai autortiesību/blakustiesību pārkāpumu, bet arī veicinājuši ēnu ekonomiku. Ņemot vērā, ka nelegālās televīzijas pakalpojuma cena vienam abonentam izmaksāja 5 eiro mēnesī, pēc provizoriskiem aprēķiniem, personu grupa nozieguma izdarīšanas laikā, vairāk nekā 34 mēnešu garumā, ieguva naudas līdzekļus vismaz 136 000 eiro apmērā.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas veicot virkni operatīvo darbību un izmeklēšanas pasākumus, aizdomās par minēto noziedzīgo nodarījumu septembrī aizturēja 1971., 1978., 1979. un 1983.gadā dzimušas personas. Līdz ar personu aizturēšanu un nelegālās televīzijas apraides servera atrašanās vietas identificēšanu, izdevās pārtraukt minētās noziedzīgās darbības, atslēdzot apraidi nodrošinošo serveri un liedzot pieeju nelegālajam televīzijas saturam.

Pēc personu aizturēšanas tika veiktas vairāk nekā 18 kratīšanas personu īpašumos un juridiskās personas saimnieciskās darbības veikšanas vietās dažādos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā, Jūrmalā un Balvos. Kratīšanu laikā tika izņemtas nozieguma izdarīšanai paredzētas televīzijas signāla uztveršanas, formēšanas un izplatīšanas iekārtas, tai skaitā televīzijas signāla dekoderi, televīzijas kartes, rūteri, satelīta frekvenču noteicēji, interneta uztveršanas signāla uztvērēji un citas ierīces. Tāpat izņemti datu nesēji un dažāda veida dokumenti, kā arī cita veida objekti, kam ir pierādījumu nozīme kriminālprocesā. Kopskaitā izmeklēšanas laikā izņemtas vairāk kā 100 elektronisko informāciju saturošas vienības.

Šī gada septembrī minētajā kriminālprocesā četras personas tika atzītas par aizdomās turētām un tām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Atbilstoši Krimināllikumam par minēto noziedzīgo nodarījumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Vienlaikus izmeklēšana izskata jautājumu par procesa uzsākšanu attiecībā pret juridisko personu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai.

Vēršam uzmanību, ka Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa arī turpmāk veiks pastiprinātu Latvijas interneta segmenta monitoringu, lai identificētu interneta resursus, kā arī juridiskās un fiziskās personas, kuras, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audiovizuālo saturu.

Vienlaikus aicinām arī iedzīvotājus informēt Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļu, rakstot elektroniski e – pastam cyber@vp.gov.lv, ja tiek konstatēta negodprātīga televīzijas apraides operatora rīcība, tostarp noskaidrojot, ka attiecīgam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt televīziju. Pārliecināties par izvēlētā pakalpojuma sniedzēja attiecīgās licences esamību iespējams NEPLP mājas lapā www.neplpadome.lv.

*Card sharing” – tāda audiovizuāla satura izplatīšanas forma, ko īsteno, koplietojot raidorganizāciju veidotā televīzijas signāla dekodēšanas karti. Tās laikā autentisko dekodēšanas karšu kodi tiek izplatīti neierobežotam Internet lietotāju skaitam, tādējādi radot iespēju uztverto televīzijas signālu atkodēt, izmantojot Internet nelicencēti izplatītos kodus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI