DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jauni noteikumi kultūras priekšmetu ievešanai Eiropas Savienībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Savienībā ir izstrādāts un pieņemts regulējums, lai aizsargātu kultūras mantojumu un cīnītos ar kultūras priekšmetu nelikumīgu apriti. Jaunās regulas mērķis ir novērst kultūras priekšmetu iesaisti nelikumīgos darījumos, organizētajā noziedzībā, kā arī izmantošanā terorisma finansēšanai.

Eiropas Komisijas pirmais viceprezidents Frans Timmermans par jauno regulējumu teicis: “Nauda ir kā skābeklis teroristiskām organizācijām. Mēs pieņemam mērus, lai apstādinātu viņu finansēšanas avotus. Tas ietver nelikumīgi veiktus arheoloģiskos izrakumus un nelikumīgu kultūras priekšmetu tirdzniecību. Novēršot to ievešanu Eiropas Savienībā, mēs varam palīdzēt šādiem ienākumu avotiem izsīkt.”1

Eiropas Parlamenta un Padomes regula par kultūras priekšmetu ievešanu un importu2 skar tos kultūras priekšmetus, kas radīti vai atklāti ārpus Eiropas Savienības, un ir saistoša visām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tā tiks piemērota pakāpeniski, bet ne vēlāk par 2025. gada 28. jūniju. Lai ieviestu regulu, tiek izstrādāti detalizēti noteikumi un centralizēta elektroniska sistēma, kas vienkāršotu atļaujas izsniegšanas procesu importētājam. Centralizētā elektroniskā sistēma būs kopīga gan muitai, gan kultūras mantojuma aizsardzības institūcijām. Eiropas Komisijas darba grupā elektroniskās sistēmas izstrādē piedalās arī pārstāvis no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Līdz ar to dalībvalstis, tai skaitā Latvija, ir uzsākušas gatavošanos veiksmīgai regulējuma prasību ieviešanai.

Regula stingri nosaka, ka Eiropas Savienībā aizliegts ievest tādus kultūras priekšmetus, kas no izcelsmes valsts ir izvesti nelikumīgi. Regula ierobežos noteiktu kultūras priekšmetu ievešanu vai importēšanu Eiropas Savienībā, kas vecāki par 250 gadiem. Lai varētu ievest vai importēt  šādus kultūras priekšmetus, būs nepieciešams saņemt importa atļauju. Tā tiks izsniegta tikai pēc tam, kad importētājs elektroniskajā sistēmā būs iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus, kas apliecina kultūras priekšmeta likumīgu apriti.

Savukārt, lai Eiropas Savienībā ievestu vai importētu kultūras priekšmetus, kas vecāki par 200 gadiem un kuru vērtība ir vismaz 18 000 eiro, elektroniskajā sistēmā būs jāiesniedz importētāja apliecinājums, ka attiecīgie kultūras priekšmeti no izcelsmes valsts ir izvesti likumīgi.

Papildus informācija:

1 https://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1932_en.htm

2 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32019R0880

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI