DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

M. Selga uzsver – D. Trampa administrācijas laikā abu valstu sadarbība aizsardzībā nostiprinās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 16. septembrī Baltajā namā Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Māris Selga iesniedza akreditācijas vēstules Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidentam Donaldam Trampam.

Vēstnieks M. Selga sarunā ASV valsts vadītājam minēja, ka jau pēc trīs gadiem abas valstis varēs atzīmēt gadsimtu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas. ASV vienmēr pārliecinoši atbalstījusi Latvijas valstiskuma nepārtrauktību.

Šodien abas valstis ir stratēģiskie NATO partneri un cieši sabiedrotie. Vēstnieks pauda gandarījumu, ka pašreizējā ASV prezidenta amata termiņa laikā sadarbība starp mūsu abām valstīm aizsardzības nozarē tikusi stiprināta. Latvija iegulda 2% no IKP savā un kopīgajā alianses aizsardzībā un piedalās starptautiskās misijās. Latviešu kareivji un kareives plecu pie plecu ar amerikāņu partneriem Afganistānā un citviet piedalās cīņā pret terorismu. ASV pastāvīgā rotējošā klātbūtne reģionā ir ļoti nozīmīga. Valstis apmainās pieredzē, piedalās kopīgās mācības un stiprina NATO kopīgās aizsardzības spējas. Latvija pauž pārliecinošu atbalstu Atturēšanas iniciatīvas Eiropā turpināšanai.

Tāpat M. Selga norādīja uz Latvijas simtgades gadā 3. aprīlī notikušo Baltijas valstu un ASV prezidentu samitu Baltajā namā, kad tika pieņemta kopīga deklarācija, uzsverot sadarbību drošības jomā, ekonomikā un iedzīvotāju vidū. Šis dokuments kalpo kā svarīga ceļa karte ciešai sadarbībai nākotnē.

Vēstnieks uzsvēra, ka Latvija lepojas ar savu uzņēmēju investīcijām ASV. Savukārt ASV investīcijas veicinājušas Latvijas finanšu sektora izaugsmi. Tehnoloģiju uzņēmums Microsoft par savu Ziemeļeiropas reģionālo inovāciju centru izvēlējies Latviju. Sadarbība ir attīstāma arī turpmāk – iespējas sniedz, piemēram, Rail Baltica projekts.

Latvija turpinājusi uzlabot uzņēmējdarbības vidi un veikusi nozīmīgas izmaiņas finanšu sektora sakārtošanā – šie jautājumi tika pārrunāti nesenajā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa vizītes laikā ASV, kad jūlijā notika tikšanās ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu, Valsts kases, Komercdepartamenta un Enerģētikas departamenta sekretāriem.

ASV prezidents Donalds Tramps savā vēstījumā atcerējās Latvijas simtgades gadā notikušo Baltijas valstu un ASV valstu vadītāju samitu. Viņš norādīja, ka mūsu valstis vieno cieša sadarbība drošības jomā, un vēstnieks uzsāk darbu Vašingtonā būtiskā laikā, kad kopīgi vēršamies pret ļaunprātīgu ietekmi. Prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas valdības pēdējā laikā veiktos pozitīvos soļus korupcijas apkarošanā visās nozarēs un aicināja turpināt sadarboties ar ASV valdību šajos centienos.

D. Tramps novērtēja Latviju kā vienu no visuzticamākajiem NATO sabiedrotajiem un uzsvēra, ka ASV apņemšanās saistībā ar 5. pantu ir "dzelžaina". Latvija tērē 2% no IKP savai aizsardzībai, un tās ieguldījums ir kā pamudinājums citiem sabiedrotajiem sasniegt šo mērķi. Prezidents arī izteica cerību uz abu valstu ekonomiskās sadarbības stiprināšanu.

Sarunā D. Tramps atminējās 2019. gada jūlijā notikušo Latvijas Ministru prezidenta K. Kariņa un ASV viceprezidents Maika Pensa tikšanos Vašingtonā. 

Informācijai

Māris Selga Ārlietu ministrijā darbu uzsāka 1994. gadā Plānošanas grupā. Karjeras laikā M. Selga strādājis ministrijas centrālajā aparātā Rīgā, kā arī Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Dānijas Karalistē un Amerikas Savienotajās Valstīs. No 2008. līdz 2012. gadam M. Selga bija Latvijas vēstnieks Ēģiptes Arābu Republikā, savukārt no 2016. gada līdz 2019. gada vasarai - Latvijas vēstnieks Ķīnas Tautas Republikā.

Māris Selga amatā nomaina Andri Teikmani, kurš pildīja vēstnieka pienākumus Vašingtonā kopš 2016. gada rudens.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI