DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM valsts sekretārs piedalās Starptautiskajā atomenerģijas aģentūras konferencē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vīne, 2019.gada 17. septembrī –  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics vada Latvijas delegāciju Starptautiskajā atomenerģijas aģentūras 63. Ģenerālajā konferencē, kas notiek Vīnē, Austrijā. Kopā ar valsts sekretāru Vīnē ir arī Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktore Dace Šatrovska.

Uzrunājot dalībvalstis Starptautiskajā atomenerģijas aģentūras 63. Ģenerālajā konferencē Latvijas vārdā, valsts sekretārs uzsvēra aģentūras nozīmīgo lomu kodoltehnoloģiju mierīgas izmantošanas veicināšanā un tās centrālo lomu pasaules kodoldrošības stiprināšanā. Valsts sekretārs atzīmēja arī Latvijas ieguldījumu sekmīgi vadot Kodolmateriālu piegādātāju grupu.

E. Balševics: “Ir svarīgi uzsvērt Aģentūras lomu starptautiskajā drošības sistēmā, īstenojot Līguma par kodolieroču neizplatīšanu saistības, īpaši attiecībā uz kodolenerģijas izmantošanu miermīlīgiem mērķiem. Šis jautājums ir kļuvis aktuālāks ar energoapgādes drošības un klimata pārmaiņu ietekmes jautājumiem.”

Latvijas vārdā E. Balševics pauda atzinību Aģentūrai par tās atbalstu dalībvalstīm, jo īpaši par tās standartiem normatīvā regulējuma pielāgošanai, lai nodrošinātu augstu kodoldrošību. Tāpat tika atzīmēts Aģentūras tehniskās sadarbības programmas atbalsts radiācijas drošības infrastruktūras stiprināšanai Latvijā.

Līdzīgi kā citas Aģentūras dalībvalstis, arī Latvija pauda stingru nostāju, atbalstot mierīga un diplomātiska risinājuma atrašanai situācijai Korejas pussalā, kā arī aicinot visas puses izpildīt Kopējo visaptverošo rīcības plānu Irānai.

Aģentūras ģenerālā konference notiek ik gadu septembrī, piesaistot ap 3000 kodolenerģijas ekspertu no 171 aģentūras dalībvalstīm. Latvija ir aģentūras dalībvalsts kopš 1997. gada. Tās darbības galvenais mērķis ir kodolieroču neizplatīšana un kodolenerģijas drošas izmantošanas veicināšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI