DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pasniegs izcilā zinātnieka Paula Valdena piemiņas medaļu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Elīna Karasava

Izcilā ķīmiķa Paula Valdena piemiņas medaļu par sasniegumiem organiskās ķīmijas metodoloģijas jomā šogad saņems akadēmiķis, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā Aigars Jirgensons. Medaļas svinīgā pasniegšana notiks P. Valdena vārdā nosauktā starptautiskā organiskās ķīmijas simpozija laikā 19. septembrī plkst. 9.00.

A. Jirgensonam medaļa piešķirta par jaunu sintēzes metožu izstrādi aminospirtu un aminoskābju iegūšanai, olefīnu aminometalēšanas un Luisa skābju katalizētu alilaizvietošanas reakcijas pētījumiem, kā arī par metožu izstrādi hidroksāmskābes funkcijas ievadīšanai molekulā. Profesors sekmīgi darbojas arī medicīnas ķīmijas jomā, veicot pētījumus par jauna tipa pretmalārijas un antibakteriālo zāļvielu izstrādi.

Svinīgā apbalvojuma pasniegšana A. Jirgensonam notiks P. Valdena 11. organiskās ķīmijas simpozija laikā, kas norisināsies 19. un 20. septembrī Radisson Blu Elizabete Hotel viesnīcā, Elizabetes ielā 73, Rīgā.

P. Valdena piemiņas medaļu šogad saņems arī Rostokas Universitātes Organiskās ķīmijas katedras zinātniskā līdzstrādniece un starptautiski pazīstamā ķīmijas vēstures pētniece Gizela Beka (Gisel Boeck). Viņai apbalvojums piešķirts par ķīmijas vēstures pētījumiem, 19. gadsimta ķīmijas popularizēšanu, periodiskās tabulas izveidi Vācijā, kvantu teorijas nozīmi ķīmijas apmācībā, ķīmijas didaktiku, sievietēm dabaszinātniecēm. Daudzas G. Bekas publikācijas un uzstāšanās ir bijušas veltītas diviem slaveniem Rīgas ķīmiķiem – Vilhelmam Ostvaldam un P. Valdenam.

G. Beka tiks apbalvota RTU 60. starptautiskās zinātniskās konferences «Materiālzinātne un lietišķā ķīmija» laikā, kas notiks 2019. gada 24. oktobrī Rīgā, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē (MLĶF), Paula Valdena ielā 3.

P. Valdena piemiņas medaļu RTU MLĶF pasniedz reizi divos gados, lai godinātu izcilākos Latvijā strādājošos, kā arī ar Latviju saistītos ķīmijas, ķīmijas tehnoloģijas un materiālzinātnes zinātniekus un šo jomu vēstures pētniekus. P. Valdens (1863-1957) ir ievērojams 19./20. gadsimtu mijas un 20. gs. pirmās puses Eiropas ķīmiķis un joprojām ir viens no pasaulē vislabāk zināmajiem latviešu izcelsmes zinātniekiem. Galvenie P. Valdena sasniegumi ir «Valdena apgriezenības» atklāšana, viņš ir arī dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs. P. Valdens bija Rīgas Politehniskā institūta (RPI – tagad RTU) absolvents, studējis un veicis zinātnisko darbu pie Vilhelma Ostvalda, kurš ir vienīgais ar Latvijas zinātni tieši saistītais Nobela prēmijas laureāts. Vēlāk P. Valdens kļuva par RPI rektoru un šajā amatā tika ievēlēts divas reizes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI