DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Siguldas pašvaldība atceļ publiskos pasākumus bērniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Siguldas novada pašvaldība informē, ka 16. septembrī turpinās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) zarnu infekcijas izplatības un cēloņu noteikšana – kontrolējošo dienestu speciālisti veic pārbaudes visās Siguldas novada izglītības iestādēs un uzņēmumos, kas Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestādēm piegādājuši svaigus augļus un dārzeņus. Papildus jau esošajiem dezinfekcijas un pastiprinātas higiēnas pasākumiem, pašvaldība pieņēmusi lēmumu atcelt bērnu mērķauditorijai plānotos pasākumus līdz 22. septembrim.

SPKC noteicis, ka veseli bērni var apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes, tomēr grupu un pedagogu maiņa, kā arī apvienoto grupu izveide ir aizliegta. Lai mazinātu bērnu savstarpēju kontaktu ārpus bērnudārza telpām, kur notiek pastiprināti dezinfekcijas pasākumi, līdz brīdim, kad tiks noskaidrots zarnu infekcijas ierosinātājs, atcelts publiskais pasākums „Esi zinošs, esi drošs!”, kas Raiņa parkā bija plānots 18. septembrī. Atcelta arī Olimpiskā diena Siguldas Sporta centrā, kura visā Latvijā norisinās 20. septembrī, un 22. septembrī plānotās Mobilitātes nedēļas aktivitātes Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā. Pirmsskolas izglītības iestādēs uz nedēļu atcelti arī interešu izglītības pulciņi.

Konsultējoties ar epidemiologiem un pediatriem, Siguldas novada pašvaldība ir izdevusi informācijas apmaiņas un papildu drošības pasākumu instrukciju, kurā precīzi noteikts, kādu informāciju vecāki sniedz bērnudārzam, ja bērns neierodas izglītības iestādē, kā iestāžu vadītāji veic uzskaiti par saslimušajiem bērniem un kam tālāk ziņo iegūtos datus. Pašvaldība uzdevusi izglītības iestādēm nodrošināt papīra vienreizējos dvieļus, lai tiktu izslēgta iespējamā baktēriju apmaiņa bērnu starpā. Tāpat uz laiku līdz tiks noskaidrots saslimšanas cēlonis bērnudārzos ir aizliegts ienest jebkādu ēdienu no mājām un grupiņās bērniem netiks pasniegti svaigi augļi un dārzeņi, ko iepriekš bērni saņēma ēdienu starplaikos. 16. septembrī Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa pārrunāja pastiprinātas dezinfekcijas un savstarpējās informācijas apmaiņu ne tikai starp pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu, bet arī skolu un privāto pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem Siguldas novada teritorijā.

Pašvaldība noteiks izglītības iestāžu ēdinātājam SIA „Baltic Restaurants Latvia” bērnu ēdienkartēs neiekļaut dārzeņus un augļus, kuri ātri bojājas un ir grūti nomazgājami, savukārt iekļaut vietējās izcelsmes dārzeņus un augļus produktu vieglākai izsekojamībai.

Jau ziņots, ka pašvaldība saņēmusi informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra, ka līdz šim ārstniecības iestādēs ar zarnu infekcijai raksturīgiem simptomiem vērsušies 24 saslimušie, no kuriem septiņiem apstiprināta diagnoze par verotoksīnu producējošo Escherichiacoli infekciju.

Līdz šim saņemtā informācija liecina, ka izglītības iestāžu virtuvēs nav konstatēti higiēnas pārkāpumi, tāpēc SPKC un PVD nav apturējuši pirmsskolas izglītības iestāžu darbību. Papildus tam speciālisti informē, ka veselie bērni var apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes, pastiprināti ievērojot personīgo higiēnu, savukārt tie bērni, kuriem ir dažādu saslimšanu pazīmes vai samazināta imūnsistēma, aicināti apmeklēt ģimenes ārstu un pārrunāt ārstēšanās metodes.

Siguldas novada pašvaldība pēc kontrolējošo dienestu ieteikuma nodrošina pastiprinātus dezinfekcijas un higiēnas pasākumus visās izglītības iestādēs novada teritorijā. Visas izglītības iestādes turpina darbu ierastajā kārtībā un ēdināšanas pakalpojumus nodrošinās SIA „Baltic Restaurants Latvia”.

Slimību profilakses un kontroles centrs aicina vecākus vērot savu bērnu pašsajūtu un meklēt ģimenes ārsta palīdzību, ja novēroti tādi simptomi kā vemšana, asiņaina caureja, krampjveida sāpes vēderā, informējot, ka urēmisko sindromu izraisa Escherichiacoli (E. coli) jeb zarnu nūjiņu, kas ir gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem normālās baktēriju floras sastāvdaļa, bet E. coli celmi spēj veidot toksīnus (indīgas vielas) un izraisīt nopietnu slimību, kuras inkubācijas periods ir no četrām līdz desmit dienām.

Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku (nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus). Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku. Lai samazinātu risku inficēties no pārtikas produktiem, dzīvniekiem vai cita slima cilvēka, ēdiens termiski jāapstrādā, augļi un dārzeņi rūpīgi jānomazgā un jāievēro personīgā un roku higiēna.

Siguldas novada pašvaldība turpinās sekot līdzi kontrolējošo dienestu pārbaudēm un informēs sabiedrību un bērnu vecākus par aktuālo situāciju un paņemto bakteriālo paraugu analīžu rezultātiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI