DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Budžeta komisija atbalsta ieceri no sešiem līdz pieciem gadiem saīsināt Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņu no līdzšinējiem sešiem gadiem plānots saīsināt līdz pieciem gadiem. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 11.septembrī, otrajam lasījumam atbalstītie priekšlikumi grozījumiem Latvijas Bankas likumā.

Piecu gadu termiņu plānots noteikt arī bankas prezidenta vietniekam un padomes locekļiem, un viena un tā pati persona šajos amatos varēs būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Šāda kārtība atbilstu vispārpieņemtajai praksei un normatīvajiem aktiem, kas paredz iestāžu vadītāju iecelšanu amatā uz pieciem gadiem, sēdē pauda komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.  

Patlaban Latvijas Bankas prezidenta, viņa vietnieka vai padomes locekļu pilnvaru termiņš ir seši gadi, un šos amatus var ieņemt neierobežotu termiņu skaitu.

Likumprojekts paredz, ka līdzšinējais Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis savus amata pienākumus varēs pildīt līdz sešu gadu pilnvaru laika beigām vai brīdim, kad Saeima viņus ir atbrīvojusi no amata.

Komisijā arī atbalstīts priekšlikums no sešiem līdz četriem samazināt valdes locekļu skaitu, un tas rosināts, lai varētu optimizēt Latvijas Bankas administratīvo pārvaldību. Plānots, ka šāda kārtība stāsies spēkā nākamā gada 1.martā.  

Ar likuma grozījumiem paredzēts uzdot Ministru kabinetam līdz nākamā gada jūnija beigām sagatavot un iesniegt Saeimā likuma grozījumus, kas paredz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pievienošanu Latvijas Bankai. Deputāti arī nolēma lūgt valdību Saeimā iesniegt izvērtējumu par FKTK pievienošanu centrālajai bankai. Plānotajā apvienošanas procesā būs jāievēro monetārās politikas, finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzības un noregulējuma iestādes funkciju neatkarība.

Lai likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie Saeimas sēdē jāpieņem vēl otrajā un trešajā lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI