DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

No 10. līdz 14. septembrim Jēkabpilī norisināsies Dzejas dienas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arī šogad Jēkabpilī norisināsies viens no lielākajiem dzejai veltītajiem pasākumiem - dzejas dienas.

Šogad festivāla aktivitātes norisināsies Dzejas siltumnīcā. Tā būs vieta, kur radīsim dzeju, lasīsim dzeju un tiksimies ar iedvesmojošām personībām.  Dzejas siltumnīca ir galvenā Dzejas dienu Jēkabpilī norises vieta, kas atradīsies Kena parka estrādē.

Šogad par vienu no galvenajām Dzejas dienu festivāla norises vietām pārtaps kāda siltumnīca, kas atradīsies Kena parkā. Tā būs vieta, kura radīt dzeju, kurā to lasīt, un kur tikties ar iedvesmojošiem cilvēkiem. Te arī otrdienas vakarā plkst. 18.00 atklāsim Dzejas dienas akcijā “iestādi dzeju”. Tiem, kuri būs atnākuši, būs iespēja “iestādīt dzeju” īpašās dzejas kastītēs. Šeit būs iespēja pašam uzrakstīt un iestādīt pāris dzejas rindas, iepazīstot radošās rakstīšanas metodes, kā arī noklausīties Megijas Kļaviņas un Sandras Bērziņas muzicēšanā.

No 10. līdz 14. septembrim Dzejas siltumnīcā darbosies grāmatu maiņas punkts. Šajā punktā iespējams atstāt grāmatas, kuras izlasītas un savā plauktā vairs paturēt nav vēlmes – varbūt tās noderēs kādam citam. Savukārt, kuriem ir vēlme pēc jaunām grāmatām, būs iespēja paskatīties, ko šajā grāmatu maiņas punktā ir atstājuši citi un, iespējams, papildināt savu bibliotēku ar jaunu lasāmvielu.

Dzejas dienu “Eko dzeja” laikā 10. un 11. septembrī aicinām pastaigāties pa Daugavas promenādi dzejas pavadījumā. No plkst. 17.00 līdz 18.00 šeit tiks atskaņota latviešu klasiķu dzeja.

10. septembrī plkst. 15.00 notiks daiļlasīšanas konkurss Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem kopā Tutu. Tuta tiek dēvēta par kvalitatīvu digitālu auklīti, kas māca bērniem saprast pasauli un lietas tajā. Viņa palīdzēs šajā pasākumā bērniem atcerēties dzejas rindas.

11. septembrī ikvienam būs iespēja izbraukt jau tradicionālajā “Dzejas dienu busiņā”, kas 5. maršruta autobusā kursēs no plkst. 13.00 – 15.00.

Savukārt 11. septembrī plkst. 15.00 Jēkabpils Tautas namā notiks lekcija “Pareiza un mūsdienīga latviešu valoda. Laba rakstu valoda ir pašcieņas jautājumus.” Guna Kalniņa ir valodas konsultante, literārā redaktore un ilggadēja žurnāla "Rīgas Laiks" valodas kvalitātes kontrolētāja.

12. septembra rītu iesāksim ar Jēkabpiliešiem mīļu akciju - “Sirds uz trotuāra”. Aicinām ikvienu paņemt rokās krītiņu un uz kāda no Jēkabpils trotuāriem uzrakstīt sava mīļākā dzejoļa rindas. Plkst. 15.00 Dzejas siltumnīcā viesosies raidījuma “Literatūre” vadītāji un veidotāji Marta Selecka un Gustavs Terzens. Viņi vadīs sarunu par literatūras vietu mūsdienu ekrānu laikmetā.

Plkst. 17.30 pie Jēkabpils Galvenās bibliotēkas norisināsies dzejas performance “Dzejas Fetišs”, kurā piedalīsies Jēkabpils radošās apvienības “Literāts” dalībnieki, dzejas lasījumu intonēs Laura Kampāna mūzikas pavadījums. Mēs dzīvojam priekšmetiskā realitātē, tomēr ap mums virmo gluži kāds dievišķa, neietekmējama klātbūtne, ko ne līdz galam spējam apzināt. Caur vārdiem mēs mēģinām to izteikt, apturēt, savaldzināt, piesavināt. Caur ritmu mēs to iedzīvinām dzejā. Un tā jau no rakstāmgalda līdz pat skatuvei kļūstam nevaldāmi tās sekotāji vai pat paši dzejas objekti. 

Fetišs ir apbrīna vērts priekšmets. Jūsma par dzeju materializējas fetišā. Dzejnieks ir aktīvs fetiša dalībnieks. Dzejas fetišs ir patstāvīgs un neatkārtojams poēzijas produkts, kas ir pilnīgs tikai tā notikšanas brīdī. 

Plkst. 19.00 Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta “Tuvāk zemei viņpus upes” un saruna ar filmas varoni, dzejnieku Knutu Skujenieku. „Tuvāk zemei viņpus upes“ (Arčiau žemės anapus upės) – pilnmetrāžas dokumentālā filma par diviem draugiem, talantīgām, radošām, īpašām, neparasti vienkāršām un sirsnīgām personībām: lietuvieti Vladu Brazūnu un latvieti Knutu Skujenieku. Šie divi baltu dzejas imperatori – Lietuvas-Latvijas pierobežas un upmalu bērni, auguši netālos kaimiņos, satikušies Latvijas pierobežā un dzejas telpās, mūžos kļuvuši par baltiskas brālības lieciniekiem. Viņu stāsts atklāj jaunu baltu dzejas un Ziemeļlietuvas reģiona poētikas lappusi, reizē stiprinot lietuviešu un latviešu kopības izjūtu. Vai tad nav ziņkāre, kas ir tur - viņpus Mēmeles?

13. septembrī plkst. 15.00 norisināsies dzejas slams. Tas ir lasījumu konkurss, kurā aicinām piedalīties jēkabpiliešus, kas raksta paši savu dzeju.  Dzejas slams ir dinamiska literāra kustība, kas izveidojusies Čikāgā ASV astoņdesmito gadu vidū. Dzejas slams ir dzejas priekšnesumu konkurss, kurā var piedalīties ikviens, kurš raksta dzeju un kurā dzejnieki lasa vai runā savus oriģināldarbus auditorijas priekšā. Šīs uzstāšanās parasti vērtē profesionāli un iepriekš izvēlēti žūrijas locekļi, kā arī klātesošie skatītāji.

Tā kā dzejas sacīkstes sastāv no trīs dzejas izpildījumu kārtām, katrs dalībnieks sagatavo trīs savu dzejoļu priekšnesumus, kas nedrīkst būt garāki par trīs minūtēm. Dzejoļi drīkst būt rakstīti dažādā tematikā, stilistikā un izpildīti dažādās intonācijās, manierēs, pieļaujot dažādu kostīmu un pat mūzikas izvēli.

Pirmajā kārtā katrs slama dalībniekiem nolasa vai nodeklamē vienu savu dzejoli un pēc tam tiek novērtēts. Dzejas slama otrajā kārtā iekļūst puse no iepriekšējās kārtas dalībniekiem, kuriem ir augstākais vidējais vērtējums, un izpilda savu otru sagatavoto dzejoli, beigās tiek novērtēti. Trešajā kārtā piedalās tikai divi dzejnieki, kas ieguvuši augstāko vidējo vērtējumu, iepriekšējā kārtā, un, izpildot trešo dzejoli, tiek noteikts dzejas sacensību uzvarētājs.

Dzejas slamam aicinām pieteikties līdz 12. septembrim, rakstot uz e-pastu info@jkp.lv. Pieteikumā jānorāda dalībnieka vārds, uzvārds vai pseidonīms un jāiesūta trīs savi dzejoļi ieskatam. Pieteikties iespējams būs arī 13. septembrī pirms pasākuma.

13. Septembrī plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas namā notiks tikšanās ar autoru Armandu Puči. Armands Puče ir sporta žurnālists un fotogrāfs, rakstnieks, vairāku grāmatu autors. Pavisam nesen izdota jaunākā Armanda Pučes grāmata “Aitas”. Ar šo grāmatu tās autors atzīmē arī ceturtdaļgadsimta jubileju kopš debijas šajā nozarē - pirmā viņa rakstītā grāmata nāca klajā 1994. gadā, tā bija veltīta leģendārajam latviešu hokejistam Sandim Ozoliņam. Vairāk nekā desmit grāmatu autors aprakstījis galvenokārt sporta personības, bet viņa debija daiļliteratūrā bija 2017. gadā izdotais romāns Kurtizānes apakšveļa. Grāmata “Aitas” tapusi atbilstoši laikmeta īpatnībām - tā Armands Puče pamato ne tikai izdevuma noformējumu, bet arī tā apjomu, jo, saskaņā ar dažādiem pētījumiem, pasaulē šobrīd vispieprasītākais «romānu formāts» ir tieši 250-270 lappušu. Autors atgādina, ka, daudzuprāt, mūsdienās cilvēki nelasot grāmatas, bet viņa pieredze pierādot ko citu. «Turklāt katra no manām grāmatām liek cilvēkiem domāt. Piemēram, par to, kāpēc mūsdienās interneta vide ir tieši tāda, kāda tā ir. Šobrīd mūs programmē pasauli redzēt vienkāršāk, primitīvāk un seklāk, tāpēc jo īpaši svarīgi ir atcerēties, ka nekas nav jāpieņem kā pašsaprotams, bet ir jāsalīdzina, jāanalizē un jādomā pašam,» piebilst Armands Puče.

Tikšanās laikā Jēkabpilī autors dalīsies savā pieredzē – kā tas ir rakstīt un izdot grāmatu.

Sestdien, 14. septembrī, aicinām apmeklēt festivāla Dzejas dienas Jēkabpilī “Eko dzeja” noslēguma pasākumu. Šajā pasākumā simboliski “novāksim dzeju”, kas radīta un stādīta dzejas siltumnīcā Dzejas dienu nedēļas laikā. Kopā lasīsim dzeju, ko esam radījuši.

Jau no plkst. 15.00 līdz 18.00 Kena estrādē norisināsies “Zaļais eko tirdziņš” un grāmatu tirdziņš, kurā par īpašām cenām būs iespēja iegādāties grāmatas. Šajā laikā norisināsies arī radošās darbnīcas bērniem.

Savukārt plkst. 17.00 Dzejas siltumnīcā Kena estrādē notiks radošās apvienības “Rudra Beat” koncerts. Pēc tam ar muzikālo pavadījumu priecēs DJ Den Fractal un DJ Seratone.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI