DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

A. Upīša memoriālajā muzejā notiks tikšanās ar daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” veidotājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

18. septembrī plkst. 19.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības iela 38– 4, Rīga) notiks tikšanās ar daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” veidotājiem. Filmas 12 sērijas no 2019. gada 2. marta līdz 11. maijam tika pārraidītas televīzijas kanālā LTV1 un ātri guva lielu skatītāju interesi un atzinīgu vērtējumu. Šogad Nacionālajā kino balvā “Lielais Kristaps”’ atkal ir izveidota kategorija TV formāta filmām, kurā ir nominēta arī daudzsēriju filma “Sarkanais mežs”. Vērīgākie skatītāji būs pamanījuši, ka dažas no filmas epizodēm ir uzņemtas arī sarunas norises vietā – Andreja Upīša memoriālajā dzīvoklī.

Daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” projekts 2017. gadā uzvarēja LTV izsludinātajā simtgades seriāla projektu konkursā, un ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem televīzijas darbiem Latvijā. To raksturo vēriens, kino kvalitāte un iztirzāto vēsturisko norišu nepārejošā aktualitāte, jo par mūsu neseno vēsturi mākslas valodā ir runāts maz. Tas ir stāsts par spraigiem un līdz šim maz zināmiem notikumiem, kas pēc Otrā pasaules kara risinājās Baltijā. Scenārijs balstīts uz patiesiem notikumiem pagājušā gadsimta vidū, kad Lielbritānijas un Padomju Savienības specdienestu savstarpējās cīņas lauks bija arī Latvijas meži. “Sarkanā meža” daudzveidīgās sižeta līnijas un aizraujošais stāsts uzrunā gan vēstures entuziastus, gan tos, kuriem aizvadītā gadsimta vidus norises un lielvaru specdienestu cīņas tepat mūsu zemē ir pavisam svešas. Daudzsēriju filmai “Sarkanais mežs” arīdzan ir liela vēsturiskā nozīme, jo tik plaša un vērienīga nacionālās pretošanās kustības atspoguļojuma Latvijas kultūrtelpā vēl nav bijis.

“Mēs centāmies aizpildīt robus mūsu atmiņā par šo laiku un mūsu zināšanas par šo laiku. Pēc tam, kad Latvija atguva neatkarību, mums bija citas problēmas, un īsti par šo neviens nav runājis. Bet tas ir jādara, tas ir tā vērts. Tā ir mūsu kopīgā vēsture,” – tā producente Arta Ģiga raksturojusi projektu, norādot, ka šis nav gadījums, kad latvieši stāsta par latviešiem, vai latvieši stāsta par krieviem, jo “Sarkanais mežs” ir izdevies kā kopīgs stāsts par to, “kas mēs esam bijuši šajā laikā un kādas sekas tas ir atstājis uz mums šobrīd”.

“Lai arī seriāls ir balstīts vēsturiskos notikumos, tā tēma un uzdotie jautājumi ir aktuāli šodien, īpaši atvērto čekas maisu kontekstā. Pirmo reizi Latvijas kino vēsturē ir inscenēta trimdas latviešu pēckara dzīve Anglijā. Tā ļauj skatītājam ne tikai ielūkoties šajās nezināmajās vēstures lappusēs, bet arī šodienas emigrantu acīm uzdot to pašu jautājumu – ko man nozīmē Latvija un ko es tās labā esmu gatavs darīt?” – tā par “Sarkanā meža” nozīmi šodienas Latvijā izteicies idejas autors, režisors un filmas mākslinieks Normunds Pucis.

Sarunā piedalīsies daudzsēriju filmas “Sarkanais mežs” idejas autors, režisors un mākslinieciskās koncepcijas autors Normunds Pucis, scenārija autors, režisors inscenētājs Armands Zvirbulis, vēstures konsultants Zigmārs Turčinskis, producente Arta Ģiga, aktieri Jēkabs Reinis, Pāvels Griškovs un citi filmas veidotāji.

Sarunu vadīs Ilze Puķe.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI