DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Jēkabpilī septembrī uzsāks gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada septembrī Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtam sadarbojoties ar Jēkabpils reģionālo slimnīcu darbu uzsāks gremošanas slimību profilakses pētījums – GISTAR. 

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgo audzēju priekšvēstneši.

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, t.sk. Vesela Kuņģa iniciatīvu un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru (IARC), Latvijā kļuvis iespējams realizēt gremošanas slimību profilakses pētījumu GISTAR, kuram atbalstu paudusi arī  Latvijas Veselības ministrija. Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū, Tukumā, Madonā un Rēzeknē, un pētījumā jau ir iesaistīti  8 316 respondenti. Bet no šā gada septembra, projekta realizācija tiks uzsākta Jēkabpilī. 

Visiem pētījuma dalībniekiem pēc aptaujas veikšanas tiks veikti testi riska izvērtēšanai. Tiesa, veicamie testi atšķirsies pētījuma dalībnieku starpā, kas tiks iedalīti vienā no divām grupām, un šo grupu starpā izmeklējumu taktika būs atšķirīga. Sekot pētījumā iekļauto cilvēku saslimšanām paredzēts pat 15 gadu periodā pēc visu paredzēto dalībnieku iekļaušanas. Pētījumā paredzēts iekļaut  daudzus tūkstošus 40 - 64 gadus vecus veselus cilvēkus.

Situācijās, ja sākotnējie sijājošie (skrīninga) izmeklējumi parādīs rezultātu, kas atšķiras no normas, dalībnieki tiks aicināti veikt kuņģa vai zarnu endoskopiskos izmeklējumus. Svarīgi saprast, ka pozitīvs sijājošā izmeklējuma rezultāts nebūt nenozīmē, ka dalībniekam ir bīstama slimība. Savukārt, ja tiks atklāta kuņģa bakteriāla infekcija (helikobaktērija), dalībniekiem tiks piedāvāta bezmaksas ārstēšana.

Uzaicinājumus piedalīties pētījumā attiecīgā mērķa grupa saņems, pētniekiem sadarbojoties ar ģimenes ārstiem. Pētījuma protokols nosaka, ka tajā vienlīdzīgās proporcijās jāiekļauj abu dzimumu pārstāvji. 

Šobrīd pētījums Jēkabpilī tiek plānots līdz 2020.gada beigām, taču iedzīvotāju lielākas aktivitātes gadījumā tiks izvērtēta iespēja tā realizāciju turpināt ilgāk.

Projekts tiek veikts ERAF (Eiropas Reģionālā attīstības fonda) 1.1.1.1. pasākuma "Praktiskas ievirzes pētījumi" 2. kārtas ietvaros, projekta ID Nr. 1.1.1.1/18/A/184 "H.pylori eradikācijas shēmas optimizācija masveida kuņģa vēža prevencijas pasākumiem".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI