DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. septembrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvija noslēgusi prezidentūru Ieroču tirdzniecības nolīgumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 30. augustā Ženēvā, Šveicē, noslēdzās Ieroču tirdzniecības nolīguma (Arms Trade Treaty – ATT) ikgadējā nedēļas plenārsēde. Tās laikā Latvija pabeidza prezidentūru ATT, kas ilga no 2018. gada 24. augusta. Prezidentūra ATT veicināja Latvijas starptautisko atpazīstamību starptautiskās drošības politikas jautājumos un deva būtisku Latvijas ieguldījumu konvencionālo ieroču eksporta kontrolē. 

Plenārsēdes gaitā dalībvalstu valdību pārstāvji un nevalstiskā sektora eksperti apsprieda Ieroču tirdzniecības nolīguma efektīvāku un plašāku iedzīvināšanu, kā arī dalībvalstu pienākumus, ko tās uzņēmušās, pievienojoties nolīgumam. Īpaši aktīvas diskusijas izvērtās par dalībvalstu pienākumiem sniegt ikgadējos ziņojumus par pārrobežu tirdzniecību ar ieročiem, kā arī to iemaksām ATT budžetā.

Sanāksmes laikā diskusijas par aktuāliem ieroču eksporta kontroles un dzimumu vienlīdzības jautājumiem iniciēja nevalstiskās organizācijas. Vienbalsīgi tika atbalstītas Latvijas prezidentūras ATT rekomendācijas attiecībā uz dzimumu balstītas vardarbības saistību ar ieroču pārrobežu tirdzniecību.

Pēc Latvijas prezidējošās valsts ATT pienākumus ir uzsākusi pildīt Argentīna. Nākamā ATT plenārsēde Šveicē norisināsies 2020. gadā no 17. līdz 21. augustam. Latvija uz gadu pildīs ATT viceprezidenta pienākumus.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI