DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Jūras spēki piedalīsies starptautiskās mācībās “Northern Coasts 2019”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2. līdz 18. septembrim Vācijas, Dānijas un Zviedrijas teritorialajā jūrā norisināsies starptautiskās jūras spēku mācības “Northern Coasts 2019”.

Mācību “Northern Coasts 2019” mērķis ir trenēt kuģu komandu un vienību sadarbību ierobežotos un seklos ūdeņos starptautiskā vidē, izspēlējot dažādu krīžu scenārijus, kā arī veikt mīnu iznīcināšanas treniņus, ieskaitot vēsturisko sprādzienbīstamo objektu iznīcināšanu.

Mācībās “Northern Coasts 2019” Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) komandieris komandleitnats Armands Grebežs vadīs astoņu kuģu grupu un Latvijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis” nodrošinās štāba funkciju izpildi, kā arī trīs virsnieki pildīs dažādus uzdevumus mācību vadības štābā. Savukārt mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis” piedalīsies mācībās NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas sastāvā.

Mācību krasta fāzes laikā Kopnhāgenā, Dānijā norisināsies Jūras/Gaisa sistēmu un tehnoloģiju (Maritime/Air Systems & Technologies) izstāde, kuru apmeklēs Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis. Savukārt 11. septembrī Rostokā, Vācijā notiks mediju diena, kur piedalīsies Mīnu kuģu eskadras komandieris komandkapteinis Gvido Ļaudups.

Mācībās “Northern Coasts 2019” kopā piedalīsies vairāk nekā 40 kuģi un aptuveni 3000 karavīru no Beļģijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Lielbritānijas, Itālijas, Kanādas, Horvātijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Zviedrijas, Šveices un ASV.

Mācības vadīs Vācijas Jūras spēki ar Dānijas Jūras spēku atbalstu un tās notiks trīs fāzēs – krasta, treniņu un taktiskajā.

BALTRON ir viens no ilgstošākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem, kas darbojas kopš 1998.gada augusta. Baltijas valstu jūras eskadru izveidoja, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Baltijas valstu jūras eskadras mērķis ir nodrošināt Baltijas jūras spēku mīnu meklēšanas kuģu pastāvīgu gatavību piedalīties nacionālu uzdevumu veikšanā un NATO pretmīnu kuģu grupas realizētajās operācijās. Paralēli Baltijas valstu jūras eskadra veicina Jūras spēku savstarpējo savietojamību un sadarbību, tostarp nodrošina pastāvīgas kopīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā, piedalās jūras atmīnēšanas operācijās, militārajās mācībās un misijās, Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. Latvijas Bruņotie spēki NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007.gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI